- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Светска премијера српске саге о Светој Петки у Москви

© Фото : Александрија Филм"Света Петка - Крст у пустињи"
Света Петка - Крст у пустињи - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Српски играни филм „Света Петка – Крст у пустињи“ редитеља Хаџи Александра Ђуровића биће премијерно приказан данас на 44. Московском филмском фестивалу.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Редитељ нас у овом остварењу води кроз 40 година искушења, дубоких унутрашњих борби, али и свеприсутне вере побожне младе Параскеве. Радња филма прати њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије светитељке православља. Кадрови су снимани на аутентичним локацијама у Јордану, Србији и Јашију.
© Фото : screenshot/aleksandrijafilmМилена Предић у улози Мати Параскеве у филму „Света Петка – Крст у пустињи“
Милена Предић у улози Мати Параскеве у филму „Света Петка – Крст у пустињи“ - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Милена Предић у улози Мати Параскеве у филму „Света Петка – Крст у пустињи“
"Данас сам и срећан и тужан. Срећан - јер ће мој филм имати прилику да види руска публика на светској премијери на престижном 44. Московском филмском фестивалу. Тужан - јер због короне нисам био у могућности да отпутујем, иако сам имао купљену карту и резервисан хотел“, каже Ђуровић за Спутњик.
Редитељ и сценариста прецизира да је веома важно што ће филм бити прво приказан баш у Русији.
„Значи ми што је премијера филма о Светој Петки баш у Москви, као што ми је значило и што је мој документарни филм о Косову и Метохији `Ви идите, ја нећу!` био приказан у селекцији 2016. године. Посебно у овим тренуцима када су Русији ускраћени филмови из одређених земаља, драго ми је да и овим путем макар мало допринесем превазилажењу културних баријера, јер уметност мора бити изнад политике и идеологија“, поручује Ђуровић.
© Фото : Немања МарашРедитељ Хаџи Александар Ђуровић
Редитељ Хаџи Александар Ђуровић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Редитељ Хаџи Александар Ђуровић
Иако неће бити физички присутан на пројекцијама, после којих је требало да буде уприличен разговор са публиком, редитељ напомиње да ће на премијери ипак бити и Срба - представника Амбасада Републике Србије и Босне и Херцеговине.
„Надам се да ће се руској публици филм допасти, не само због тема Православља која нас повезује, већ и због општечовечних и ванвремених питања којима се филм бави, а које могу бити разумљиве гледаоцима било где у свету. Такође, с обзиром да је филм рађен по роману `Петкана` који је у Русији објављен још 2008. године, верујем да ће се у публици наћи и руски љубитељи романа Љиљане Хабјановић Ђуровић", закључује Хаџи-Александар Ђуровић.
Љиљана Хабјановић Ђуровић добитница Пушкинове медаље за животно дело - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2021
Љиљана Хабјановић Ђуровић добитница Пушкинове медаље за животно дело
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала