- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Усвојена иницијатива за смену Бисере Турковић

© AFP 2023 / KAY NIETFELDБисера Турковић
Бисера Турковић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Дом народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине усвојио је данас иницијативу којом се предлаже Савету министара да покрене поступак за смену министра спољних послова Бисере Турковић.
Подносиоци иницијативе су делегати Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак, преноси РТРС.
Шеф Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лидија Брадара је на почетку седнице у име ХДЗ-а и СНСД-а затражила да се покрене иницијатива за смену Турковићеве због „самовољног ванинституционалног деловања“ чиме је нанела штету БиХ.
Заменик председавајућег Дома народа парламента БиХ Драган Човић подсетио је током расправе да је више пута тражено да се парламенту достави извештај о раду Министарства спољних послова, а да то никада није учињено.
„Ја мислим да она (Бисера Турковић) никада ништа није ни урадила самоиницијативно, него у договору са странком“, рекао је Човић и додао да се никада неће сазнати колико је људи у Министарству спољних послова запослено по уговору о делу.
Он је предложио да председавајући Савета министара што пре иницијативу за смену Турковићеве достави у парламентарну процедуру.
Делегат Клуба српског народа Душанка Мајкић рекла је да није изненађена ставом СДА који брани Турковићеву, јер је она „министар који је радио све по страначким инструкцијама“.
„Она не поштује никога. Не поштује ни Председништво БиХ, ни Савет министара, ни овај парламент. Наша је несрећа што нисмо могли донети закон о спољним пословима“, рекла је Мајкићева и додала да је то Турковићева искористила.
„Турковићева није била наш министар. Два народа је не доживљавају као свог министра“, оценила је она.
Мајкићева је рекла да је иницијатива за смену Турковићеве „освета оних који нису имали прилику да буду заштићени тамо где су требали бити“.
Делегат Клуба бошњачког народа Асим Сарајлић сматра да је неутемељено образложење предлагача иницијативе да је Турковићева деловала самостално, без усклађеног институционалног деловања.
Заменик председавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић рекао је да је Турковићева све обратно од онога што је наведено у иницијативи.
„Ничега самовољног у њеном деловању нема“, рекао је Изетбеговић, тврдећи да нема доказа да је Турковићева радила ишта мимо закона.
Делегат Клуба хрватског народа Марина Пендеш каже да Турковићева никада није заступала сва три конститутивна народа у БиХ.
„Хрвате никада није заступала“, констатовала је Пендешева.
Делегати су данас дали сагласност за ратификацију Споразума о гранту и Амандмана осам на Споразум о финансирању између КФВ-а (KFW) Франкфурт на Мајни и БиХ у износу од 6.000.000 евра.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала