Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Србија позорница за посреднички рат Истока и Запада

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
Пратите нас
Србија је позорница за посреднички рат између Истока и Запада, изјавио је за Ројтерс председник Србије Александар Вучић.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Британска новинска агенција наводи да ова Вучићева констатација долази дан након протеста у Београду против геј параде, апострофирајући да су на том протесту окупљени носили руске заставе и постере руског председника Владимира Путина.
Српски председник је рекао да не може да каже да је неко посредовао у овом "нападу", јер је било много обичних људи на протесту, али је додао и да нема дилему да се у Србији одвија посредни конфликт.
"Без дилеме, овде постоји посредни сукоб између Истока и Запада", додао је Вучић.
Ројтерс додаје да је Србија кандидат за члансво у ЕУ, да је војно неутрална, међутим, да одржава везе са НАТО и да је купила оружје од чланица земаља Алијансе.
Наводи се и да је Београд скоро потпуно зависан од руског гаса и да је купио оружје од Русије, а да је Кина главни инвеститор у Србији, углавном у рударству и инфраструктури.
Ројтерс констатује да је Србија осудила руски напад на Украјину у УН, али да је одбила да уведе санкције Москви, као и да Русија и Кина подржавају Србију у очувању Косова и Метохије.
"Покушавамо да преживимо, са што мање рана и ожиљака колико је то могуће", рекао је Вучић.
Ројтерс се осврнуо и на недавни договор између Београда и Приштине око докумената, али да власти у Приштини траже од локалних Срба да промене регистарске таблице, са српских на косовске.
Вучић је рекао да не верује да Приштина жели "озбиљан разговор или озбиљан дијалог", али да они верују да могу да наметну своје планове уз подршку Запада.
"Верујем да ће те земље које штите такозвану независност Косова уверити режим у Приштини да се не играју са конфликтом у региону, који је свакако пун проблема", додао је Вучић.
Српски председник је истакао да се више разговора и "шатл дипломатија" изасланика ЕУ и САД очекује наредних недеља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала