- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цене станова у Европи: Париз најскупљи, а у српском комшилуку квадрат само 900 евра, и то на мору

CC0 / Pixabay / Црноморска ривијера
Црноморска ривијера - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Кирије и цене некретнина ће у Немачкој расти и следеће године, показала је студија консултантске куће „Дилојт“.
Студија је установила и да је Минхен у међувремену за купце некретнина постао други по висини цена град у Европи, одмах иза Париза, преноси ДПА.
Према налазима „Дилојта“ може се рећи да је изградња нових некретнина у Немачкој и даље испод европског просека.
За израду секторске студије, која је објављена у петак, стручњаци су упоредили податке из 68 градова у 23 европске земље. Шеф одељења „Дилојта“ за некретнине у Немачкој Михаел Милер потврдио је да су у целој Европи порасле цене изградње, преноси „Блиц бизнис“.
Поремећени ланци снабдевања и оскудица у материјалу повећавају ризике у планирању и реализацији грађевинских пројеката.
Цене изградње терају нагоре и недостатак радне снаге и свеопшта инфлација. Међутим, раст каматне стопе може да успори потражњу и раст цена, оценио је Милер.
У Минхену су купци за стан у новоградњи, према наводима „Дилојта“, прошле године морали да плате у просеку 10.500 евра по квадрату. Само је Париз, са 13.462 евра био скупљи.
Јефтинији су Лондон, Осло и Франкфурт са 8.400 евра. У Амстердаму је квадратни метар био 7.600, а у Копенхагену 7.300 евра. У Хамбургу су купци према студији „Дилојта плаћали 6.900 евра, а у Берлину 6.500 за квадрат стамбеног простора. Повољно је, са друге стране, било у бугарским црноморским градовима Варна и Бургас, где је нови стан у просеку могао да се купи за 900 евра по квадрату.
Када је реч о месечној кирији, Париз је такође био најскупљи са 29,19 евра по квадратном метру, а следе Осло, Лондон и Амстердам. Минхен је на десетом месту, са 18,90 евра. За Франкфурт је „Дилојт“ утврдио да кирија износи у просеку 15,90 евра по квадрату, у Берлину је 14,30, а у Хамбургу 13,60.
По броју станова, Немачка је са 43,1 милионом, или око 51.800 станова на 100.000 становника у горњој трећини. „Дилојт“, међутим, сматра да постоји потенцијал када је реч о новоградњи, јер су прошле године изграђена свега 372 стана на 100.000 становника, а започета је градња 299.
У многим земљама на тржишту станова осетио се пријем избеглица из Украјине, а највише у Пољској, Словачкој и Мађарској.
„У другом кварталу 2022. смањила се понуда станова за изнајмљивање, јер су многи искоришћени за смештај украјинских избегличких породица“, наводи се у студији „Дилојта“.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала