Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Једно од најчистијих и најтоплијих језера налази се – у Србији

CC BY-SA 4.0 / Википедиј/Mc.KcBor / Рготско језеро
Рготско језеро - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Једанаест километара од Зајечара налази се једно од најтоплијих и најчистијих језера у Европи – Рготско језеро. Настало је пре више од четири деценије, када се на дну копа кварцног песка, појавила вода. У врелим данима је једна од омиљених плажа.
Златни песак на обали и на дну језера, али и шумовито залеђе, мир и чист ваздух, доводе купаче и риболовце на Рготско језеро.
Простире се на три хектара а највећа дубина му је 40 метара. Осим овог које је и највеће, најдубље и најпознатије, на овом потезу експлоатацијом кварцног песка, појавила су се још три језера.
Сеоски туризам у селу Рготина са више од хиљаду становника је још у повоју. Брат и сестра, Жељка и Александар су уз помоћ родитеља обновили дедовину, категорисали домаћинство и редовно имају госте.
„Ми имамо смештајни капацитет, имамо велику кућу, један део смо адаптирали у ту сврху, тако да смо хтели да се опробамо у томе и лепо се показало“, наводи Жељка Гавриловић.
Александар Јоксимовић, професор географије засадио је 650 стабала дуње и прави ракију која је прошле године награђена.
„То је у суштини циљ коме смо тежили од кад смо кренули од првог засада и то је сад награда за целу породичну причу коју сад овде можете да видите“, каже Јоксимовић.
Мештани Рготине, свесни су лепоте језера и квалитета те воде.
„Најинтересантније је то да су неке ронилачке екипе из Београда, открили у језеру алгу која је специфична и која живи у екстремно чистим водама“, напомиње Мирослав Живић из Рготине.
Језера у Рготини, могла би да инспиришу још неког домаћина, да се бави сеоским туризмом јер у летњој сезони траже се и смештај, али и домаћа храна и пиће, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала