- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Предлог за штедњу струје: Не китити градове, скратити радно време тржних центара, увести трећу смену

CC0 / Pixabay / електрична струја
електрична струја - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Гашењем декоративне расвете на зградама државних институција симболично је почела акција штедње струје у Србији. Главна уредница портала „Енергија Балкан“ и ауторка емисије „Енергија Спутњика“ Јелица Путниковић поручује да би у штедњу требало сви да се укључе.
Јелица Путниковић рекла је да би сви требало одговорније да користе електричну енергију, због нижих рачуна али и због уштеде на коју уочи предстојеће зиме позивају све европске земље.
Позитивно је оценила повластице које се у Србији најављују за она домаћинства која мање троше, али је истакла да би сви, не само грађани, требало да смање потрошњу.

„Мислим да треба ипак инсистирати на томе да држава донесе неке одлуке или градови, насеља. Не морају да буду осветљене баш све зграде. Повукли су ногу тиме што је Влада донела одлуку да се државне институције мање декоративно осветљавају. Али мислим да бисмо могли да допринесемо још више. На пример, иде зима, не морамо да китимо градове“, рекла је Путниковићева.

Она напомиње да је узрок нерационалне потрошње у свести људи, те да је потребна системска акција да се људи убеде да струју троше рационално.
„Некако су се сви понашали у Србији као да је струја Алајбегова слама, да о томе не мора да се води рачуна“, каже Путниковићева у Јутарњем програму РТС-а и указује на то да имамо и велике губитке електричне енергије, где улазе и они који краду струју, а који сигурно не размишљају у које време ће укључити веш машину или бојлер.
Она додаје да би и радно време тржних центара који троше велику количину струје могло да се скрати, али и да се привреда укључи у штедњу.
„Ми смо некад имали рад у три смене, па је ноћна смена имала најјефтинију електричну енергију. Зашто држава или ЕПС да не понуде неким организацијама, фабрикама у којима се нешто производи – да пребаце производњу у те сате када је иначе мања потрошња“, сматра Путниковићева.

Како домаћинство да уштеди

Јелица Путниковић напомиње да постоје куће које одашиљу топлоту кроз зидове и прозоре, те да гашење сијалице у том случају не помаже превише.
„Треба да се инсистира на томе да свако изолује свој стан, своју кућу, да мање троши енергије јер смо стварно што се тога тиче – расипници. Једна сијалица није толика уштеда колико ако средимо зидове, прозоре, онда ћемо мање трошити и за грејање и за хлађење. Ту није питање само електричне енергије, ту је питање и даљинских система грејања, ако се грејете на пелет, на гас, на неки други енергент – требаће га мање“, каже Путниковићева.
Као решење поменула је и топлотне пумпе и соларне панеле, за оне који су у могућности да пређу на такав вид снабдевања, али је напоменула да ту постоји проблем.
„Није усаглашено између Министарства финансија и Министарства енергетике питање наплате ПДВ-а на ту струју коју грађанин производе па испоруче у систем ЕДБ-а, па после кад се то враћа – има проблема. Људи су видели на својим рачунима да није толика уштеда колико су се надали, то нова влада треба што пре да реши“, истиче Путниковићева.
Она истиче да је струја јефтинија ноћу и да сви могу да пазе у које време укључују бојлер, машину за прање судова, итд.

Како регулисати грејање у зградама

Што се тиче опције за коју су се неке европске земље одлучиле – да се ограничи температура грејања у зградама током зиме, где постоји опасност да та мера буде контрапродуктивна јер би се људи догревали на друге начине, Путниковићева каже да је решење да се грејање плаћа по утрошку.
„Докле год не буде уведено да се плаћа грејање по утрошку, људи ће очекивати да им буде 22, 24 степена… Знамо сви пријатеље који седе у мајицама, отворе прозор, значи претопло им је у стану и не размишљају о томе. Они неће да уведу систем да плаћају по потрошњи јер онда сигурно не би плаћали толико“, каже Путниковићева.
Она додаје да не мора да буде 19 степени у стану, али да би температура могла да се држи на 20 степени.
Рестрикција, каже, неће бити, јер су оне контрапродуктивне.
„Ви ћете чим дође струја поново да почнете да трошите. То је контрапродуктивно и изазива кварове уређаја“, закључује Путниковићева.
О ситуацији са струјом и има ли простора за оптимизам у емисији „Енергија Спутњика“ говорио је Дејан Стојчевски, технички директор Сепекса, српске берзе електричне енергије:
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Вучић: Ускоро мере за уштеду струје
Очитавање потрошње струје - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Поклопите шерпу, не отварајте рерну: Министарство објавило десетине препорука за штедњу струје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала