Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Спутњик на северу Косова и Метохије: Народ уплашен, Приштина појачава притисак, а свуда – мрак

© Sputnik / Миленко КовачевићКосовска Митровица
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Како се приближава 1. септембар, атмосфера на северу Косова и Метохије постаје све затегнутија. Напетост се осећа у ваздуху. Како су се уверили репортери „Спутњика“, житељи дела покрајине са већинским српским становништвом све наде полажу на некакав успех преговора Београда и Приштине око најављене пререгистрације возила са српским таблицама.
Страх у очима грађана је очигледан. Будућност неизвесна. Мали број њих жели чак и да неформално разговара са новинарима. А готово нико неће да стане испред камере. Журно корачају улицама, а главно градско шеталиште у северном делу Косовске Митровице је готово празно.
„Морамо да верујемо да се ова криза може превазићи без ескалације немира. Подржавам договор око личних докумената. Верујем да ће Приштина око таблица попустити у својим тврдим захтевима и да ће нас пустити да живимо уобичајеним животом“, наводи Александар П. становник овог града на Ибру.
У радњама се купују само најосновније намирнице, а ретко који угоститељски локал има више од три попуњена стола.
Немир уносе информације да је велика присутност припадника косовских специјалних полицијских јединица у свим општинама на северу. Градоначелник Лепосавића Зоран Тодић данас је навео, да они праве нека утврђења близу админстративних прелаза. Како је он рекао, то „изазива забринутост и говори какве су намере Приштине“.
© Sputnik / Миленко КовачевићЦентар Косовске Митровице
Центар Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Центар Косовске Митровице

Кфор појачано надгледа

И Кфор је појачао своју активност и присуство у срединама где су Срби већина. Мисија Кфор-а је саопштила да нема промена, да остају у појачаном саставу у близини прелаза Јариње и Брњак и да ће „наставити помно да прате ситуацију“.
На овако појачан број униформисаних јединица под оружјем, Срби не гледају благонаклоно. Они верују да пресудан фактор у проналажењу решења може бити међународна заједница, јер је она та која има механизме и дипломатију да натера Приштину да одустане од једностраних потеза.
"Верујем и нашој држави Србији, знамо да смо сигурни једино када је наше руководство уз нас. Да, има страха, има га јер смо ми само голоруки народ који својим телима на звук сирена бранимо кућни праг, док су са друге стране наоружани специјалци који чекају било какав повод да употребе оружје на нас. Надамо се да ће и у Приштини бити разума и да ће неко из међународне заједнице уразумити Куртија и смањити његове апетите према северу Косова и Метохије. Знамо сви каква је судбина задесила наш народ јужно од Ибра и ми не желимо да нам се исто догоди", наводи један пензионер, молећи да остане анониман, јер како додаје, „има мале унуке“.
© Sputnik / Дејан СимићЗбог рестрикција струје мрачне улице у центру града
Због рестрикција струје мрачне улице у центру града - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Због рестрикција струје мрачне улице у центру града

Страх од новинара и камера

Како нам каже, било је неколико случајева да су се због обичних, административних проблема људи обратили медијима, па да су им на врата закуцала униформисана лица. Због тога је разумљив страх од новинара и камере.
Време за договор цури. Званична Приштина не показује жељу да се ситуација смири. Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти понавља да ће кампања за пререгистрацију возила на РКС таблице почети 1. септембра.
Он је позвао све грађане српске заједнице који су "држављани Републике Косово" да искористе подстицај који се нуди, како би се пререгистрација обавила без плаћања ПДВ, акцизе и царине.
Подсећамо, пре четири дана Београд и Приштина су успели да нађу заједнички језик око личних докумената грађана и њихове слободе кретања.
© Sputnik / Миленко КовачевићПразно шеталиште у Косовској Митровици
Празно шеталиште у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Празно шеталиште у Косовској Митровици

Због рестрикција - градови делују аветно

Иначе, због недавно уведених рестрикција струје, градови на северу Косова и Метохије у вечерњим часовима изгледају као насеља духова. Улично осветљење ради, али зграде и приватне куће изгледају аветно. Тек на неком од прозора види се слаба светлост од свеће или лампе на батерије. Ретко ко има агрегат.
У току дана, чак три пута, по два сата сви житељи јужне српске покрајине остају без струје. КЕДС је најавио пооштравање рестрикција јер је блок А3 Термоелектране „Косово А“ испао из система.
А чека се и тај фамозни 1. септембар...
© Sputnik / Дејан СимићНа зградама угашена светла
На зградама угашена светла  - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
На зградама угашена светла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала