Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин Пахору: Нико није страдао због српског света, али јесте због словеначког самоопредељења

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
Пратите нас
Александар Вулин, министар унутрашњих послова изјавио је данас да због српског света нико није страдао, али због словеначког самоопредељења јесте, реагујући на наводе словеначког председника Борута Пахора да Србија мора да одустане од идеје српског света као своје званичне политике, саопштено је из МУП-а.
„Српски свет није званично опредељење ни политика Србије, али јесте природна потреба Срба да буду јединствени и да, као на пример Немци, живе уједињени. Заступати тезу да су Словенци имали право да напусте Југославију, а да Срби немају право да одлучују о себи је лицемерно колико и неодбрањиво. Пахор не види претњу миру у покушајима укидања Републике Српске и мењању Дејтонског споразума, баш као што не види опасност ни у комадању Србије, али види проблем у идеји српског света“, изјавио је Вулин.

Он, наводи се у саопштењу, каже да „због идеје српског света није страдао ниједан човек, али да је „због идеје о праву Словенаца на самоопредељење до отцепљења, почео грађански рат у СФРЈ у ком су страдале десетине хиљада људи“.

„Пре него Пахор настави да говори Србији шта и како да ради, нека најпре врати стаж, права и имовину Србима који су до грађанског рата живели или још увек живе у Словенији, а његова држава их је учинила правно невидљивим“, изјавио је Вулин.
Председник Словеније Борут Пахор поручио је данас, говорећи на отварању 17. Бледског стратешког форума, да Европска унија мора учинити све да убеди Србију да учврсти политику усмерености ка Западној Европи додајући да би на тај начин били решени проблеми у Босни и Херцеговини, као и дијалог Београда и Приштине.
Оценивши да би Србија била вољна да ризикује да се „одмакне од Русије“ ако би добила чврсте гаранције у ЕУ, Пахор је казао да ЕУ мора све учинити да убеди Србију да учврсти политику према Западној Европи, пренео је Танјуг.
„Тако бисмо решили проблеме у БиХ и дијалог Београда и Приштине. Званична политика Србије мора одбацити иницијативу тзв. српског света, затим сепаратистичке тенденције у БиХ и успешно да заврши дијалог са Приштином. ЕУ ту има најодговорнију одлуку“, навео је словеначки председник.
Застава Словеније - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
РЕГИОН
Словенија именовала специјалног изасланика за Западни Балкан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала