- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Десант“ Албанаца на Британију: Одржан хитан безбедносни састанак

CC0 / Pixabay/Gerd Altmann / Мигранти на броду
Мигранти на броду - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Прити Пател, министар унутрашњих послова Велике Британије, састала се са представницима албанске полиције у намери да сузбије све већи број Албанаца који чамцима преко Ламанша стижу у ту земљу и подносе лажне захтеве за азил.
Састанак који је одржан у понедељак део је разговора о размени форензичких и биометријских података како би се сузбио број оних који из Албаније са криминалним досијеом улазе у Велику Британију, саопштило је британско министарство унутрашњих послова.
Пател и албански министар унутрашњих послова Бледар Чучи потписали су споразум о борби против криминалних група које људе из Албаније преко Европе кријумчаре у француски град Кале, одакле чамцима долазе у Британију.
Специјалисти британских и албанских полицијских, обавештајних и оперативних тимова покушаће да договоре коначне детаље о томе како ће тимови на првој линији деловати у борби против прилива Албанаца преко Ламанша.
© AP Photo / Muhizi OlivierПрити Пател
Прити Пател - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Прити Пател
Подаци објављени прошле недеље показују да је 2.165 Албанаца стигло у Велику Британију малим чамцима између јануара и јуна 2022. године, у поређењу са само 23 откривена случаја у истом периоду претходне године.
Према британском министарству унутрашњих послова, Албанија је „безбедна и просперитетна земља“, па сматрају да многи држављани Албаније путују кроз више европских земаља да би стигли у Велику Британију како би поднели лажне захтеве за азил.
„Срамно је и апсурдно да толико албанских држављана улази у Велику Британију малим чамцима, када је њихова матична земља сигурна. Потписала сам 2021. први споразум о враћању са Владом Албаније, који покрива нашу заједничку сарадњу у борби против организованог криминала и илегалне миграције“, рекла је Прити Пател.
Каже да споразум омогућава да се албански држављани на недељном нивоу враћају из Британије, што ће, како најављује, након нових састанака и договора са албанским властима бити још више убрзано.
„Албанске држављане илегално доводе мреже организованог криминала које путују кроз више земаља ЕУ. Они покушавају да затраже азил у Великој Британији у нади да могу остати овде и нестати у криминалном подземљу које држе албанске банде. Зауставићемо то“, нагласила је Пател.
Ипак, Савет за избеглице упозорава да би било погрешно прејудицирати ствари. Истичу да нису сви случајеви исти, као и да се већина захтева за азил албанских држављана у Великој Британији још увек одобрава, преноси РТС.
Мигранти у Француској - Sputnik Србија, 1920, 18.11.2021
СВЕТ
Британија има нови план: Мигранте би да шаље у Албанију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала