- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Евро, долар или швајцарски франак: Шта куповати у време кризе?

© Sputnik . Mihail Kutusov / Уђи у базу фотографијаНовчанице и ковани новац из целог света
Новчанице и ковани новац из целог света - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Последњих неколико месеци вредност америчке валуте јача у односу на европску. Пре два дана забележена је највећа вредност долара у последњих 20 година. Оно у чему су економисти сагласни, јесте да је вредност долара нестабилна и да нико не може да гарантује исплативост. У мењачницама кажу да нису приметили појачано интересовање за ову валуту.
Пре само годину дана вредност долара износила је једва 100 динара. У јулу прошле године један долар вредео је 99 динара, а један евро 118 динара. Тренутна ситуација много је другачија. Вредност долара достигла је ових дана нови рекордни ниво од 118,3 динара, док евро вреди 117,3 динара. Њихова вредност и данас је на сличном нивоу. А грађанима као главно питање остаје да ли је сада исплативије куповати и штедети доларе?
Како кажу у мењачницама, тражња за доларима није се драстично повећала од када је његова вредност достигла рекордни ниво. Људи најчешће купују евре, јер је, како истичу, доста стабилнији од долара.
„Пре бих препоручила људима да купују и штеде у фунтама или швајцарцима, него у доларима. Вредност долара варира и већ сутра може да се промени“, рекла је за „Блиц бизнис“ радница у једној београдској мењачници.
Економисти су врло скептични јер, како истичу, вредност америчке валуте је често променљива и зна да има велике осцилације.
„Исплативост нико не може да вам гарантује. Већина наших грађана купује мале количине новца, тако да је свеједно. Вредност долара је врло нестабилна, али када су велике количине новца у питању, тада је битно обратити пажњу. Људи треба да се држе својих навика, каже професор Економског факултета Љубодраг Савић.
„Прогнозе за будућност, такође је тешко успоставити, али што се тиче долара не верујем да ће у будућности много јачати, али постоји и реална могућност за наставак слабљења евра“, наставља Савић.
„Курс одражава економске разлике између држава. Америка је једна од најјачих и најстабилнијих држава на свету, тренутна светска криза погађа и њу, али не у толикој мери као Европу. Последице кризе свакако ће више осетити Европа, јер се Америка тренутно много боље сналази, што је и могући разлог за овакав однос и вредност валута“, закључује Савић.
Професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић сагласан је са тим да о исплативости при куповини долара, сада и убудуће, нико са сигурношћу не може да говори.
„Вредност долара годинама осцилира, врло је ризично било шта прогнозирати и гарантовати“, закључује он.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
РУСИЈА
Више ништа није исто: Путинове поруке које мењају све(т) /видео/
Евро - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Приближава ли се крај евру и повратак на националне валуте
Јуан и поцепани амерички долар - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СВЕТ
Приближава ли се криза какву свет није видео: Кина смањује удео у државним обвезницама САД
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала