- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европа бележи највећу цену електричне енергије у историји

© Flickr / CatDancingДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Просечна месечна цена електричне енергије у Европи је у августу 2022. године била највећа до сада услед наглог пораста цена гаса, наводи се у извештају аналитичке компаније „Ристад енерџи“.

„Цене електричне енергије у Европи су још више порасле током последње недеље и сада се може тврдити да ће у августу бити најскупља струја на свим европским тржиштима“, сматра аналитичар компаније Фабијан Ренинген.

Према подацима компаније „Ристад“, рекорд из јула је оборен у Италији, Француској, Немачкој и Великој Британији, а италијанско тржиште је прво на коме је просечна месечна спот цена премашила 500 евра по мегават сату. Према агенцији, велепродајна цена електричне енергије са испоруком за следећу годину у Француској и Немачкој је премашила прошле недеље 1.000 евра по мегават сату.
Наводи се да је скок цена електричне енергије повезан са великим растом цена гаса последњих дана. Та ситуација је довела до активних дејстава европских власти. Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да Европска комисија сматра да је неопходно да се уради нешто како цене гаса не би имале доминантни утицај на цену електричне енергије на тржишту ЕУ.

„Европска комисија је дала до знања да планира да се умеша у тржиште електричне енергије, како би обуздала вртоглав раст цена. Један од кључних проблема који би требало решити је подела тржишта гаса и електричне енергије, и нејасно је како то може да се најефикасније оствари на либерализованом тржишту електричне енергије, као што је европско тржиште“, сматра Ренинген.

Аналитичар сматра да је једна од опција успостављање ограничења цена, мада притом настаје проблем – како ће се произвођачима електричне енергије надокнадити трошкови у случајевима када су ограничене цене испод трошкова производње угља и гаса.
„У случају ограничења цена гаса или електричне енергије неки од важнијих тржишних механизама балансирања између потражње и понуде ће бити нарушени“, навео је он.
До наглог раста цена гаса дошло је након што је компанија „Гаспром“ објавила да зауставља пумпање гаса „Северним током“ приликом планског ремонта.
Заустављање радова на гасоводу је повезано са радовима на једином гасном агрегату на компресорској станици „Портова“, који ће трајати три дана до 3. септембра.
Електростаница - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2022
ЕКОНОМИЈА
Струјни удар у Европи: Политичари дижу цене бајком да се може без руских енергената
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала