- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европски медији о Горбачову: Желео је да промени Совјетски Савез, а променио је свет

© AP Photo / Bob DaughertyАмерички председник Роналд Реган, десно, рукује се са советскиm лидером Михаилом Горбачовим, 8. децембар 1987 године.
Амерички председник Роналд Реган, десно, рукује се са советскиm лидером Михаилом Горбачовим, 8. децембар 1987 године. - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Човек који је променио свет – таквим речима се европски медији опраштају од бившег совјетског лидера Михаила Горбачова. Иако већина листова даје противречне оцене његовом раду – на Западу спасилац, а у домовини кривац за распад државе – у једном су сагласни – Горбачов ће остати упамћен као један од најважнијих људи у Европи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Михаил Горбачов је преминуо у уторак, у 92. години, после дуге и тешке болести. Он је 1990. године добио Нобелову награду за мир, за допринос мировном процесу у односима Совјетског Савеза и западних земаља.

Лидер који се искрено смејао

Многи листови наводе да се Горбачов суштински разликовао од претходних совјетских лидера. Британски „Тајмс“ пише о томе да је Горбачов умео да се осмехне и да се обрати публици, да су многи на Западу били одушевљени њиме. Био је енергичан и отворен, свуда је путовао са својом женом.
Исту ту особину истиче и шпански лист „Разон“: „Долазак Горбачова на власт је донео велика очекивања, јер је нови совјетски лидер био комуникативан, добронамеран према људима и искрено се смејао, на шта његови суграђани нису били навикли“.

Совјетски лидер другачијег типа

Британски „Телеграф“ наводи да је Горбачов показао да је био „совјетски лидер другачијег типа, с којим су Роналд Реган, Маргарет Тачер, Хелут Кол и Џорџ Буш Старији да сарађују“.
Лист, такође, назива Горбачова „првим совјетским лидером који се руководио реализмом, а не идеологијом“, док „Тајмс“ пише да је Горбачов у међународним односима у знатној мери користио конструктивни приступ, заснован на сарадњи.
Шпански лист „Вангвардија“ наглашава да је Горбачов „више волео преговоре и узајамно разумевање од изолације и грубе силе“, да је „градио мостове са Западом, а да се није ограђивао зидовима и слао тенкове“.

Приближио Русију Европи

„Разон“ у тексту поводом смрти Горбачова наводи да је совјетски лидер имао важну улогу у међународној политици. „Он је желео да измени Совјетски Савез, а заправо је изменио свет, окончавши сукоб Истока и Запада“, наведено је у тексту.
Шпански лист „20 минутес“ наводи да ће Горбачов „остати упамћен као један од најважнијих људи у Европи“. „За многе је он човек који је приближио данашњу Русију Европи“, додаје лист.

Противречна фигура

Већина медија се, истовремено, слаже у оцени да је Горбачов био веома противречна и сложена историјска личност. Шпански лист „Мундо“ га чак назива „трагичним јунаком“.
Британски „Фајненшел тајмс“ наводи да међународна реакција на смрт последњег светског лидера који је одиграо важну улогу у окончању „Хладног рата“ одражава његово сложено наслеђе.
С једне стране, Горбачов је добио међународно признање за то што је окончао „деценије совјетског ауторитаризма“ и омогућио Европи да се мирно уједини. С друге – у домовини је Горбачов био критикован за „горки“ распад Совјетског Савеза.
Британски „Гардијан“, такође, скреће пажњу на то да су Горбачова у иностранству доживљавали као „спасиоца“ који је донео слободу многим совјетским грађанима, док су га у домовини оптуживали да за пустош која је уследила. Лист наводи да се Горбачов повезује с покушајима да модернизује и побољша Совјетски Савез, односно са процесом над којим је изгубио контролу, што је довело до колапса државе.
Француски лист „Фигаро“ сматра да је Горбачов био више тактичар него стратег. Према оцени листа, бивши совјетски лидер је маштао о „социјализму с људским ликом“, али се током своје реформаторске делатности удаљио од свог народа.
„Телеграф“, такође, износи противречну оцену политичке делатности совјетског лидера. Лист наводи да је, „према свим објективним стандардима“, Горбачов претрпео неуспех и разочарење у каријери политичара.
„Велика иронија је у томе што Горбачов није тежио ни пропасти комунизма, ни распаду Совјетског Савеза, али га, ипак, на Западу сматрају херојем што је омогућио и једно и друго“, закључује лист.
Михаил Горбачов  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Трифковић: Горбачов човек који је пустио духа из боце и отворио Пандорину кутију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала