- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Мађарска и „Гаспром“ уговорили додатне испоруке гаса

© Sputnik / Лола ЂорђевићГасовод
Гасовод - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто је изјавио да је Будимпешта с „Гаспромом“ потписала уговор према којем ће се у ту земљу од 1. септембра испоручивати додатних 5,8 милиона кубних метара гаса дневно, гасоводом „Турски ток“, преко Србије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Појавио се договор о испорукама гаса у септембру и октобру. Од 1. септембра 'Гаспром' ће наставити да испоручује гас Мађарској у количини већој од утврђених уговора. У августу је максимална количина додатних испорука била 2,6 милиона кубних метара дневно. Сада смо успели да потпишемо уговор, према којем ће од 1. септембра јужним правцем, односно кроз Србију, максимална додатна дневна количина гаса која се испоручује Мађарској бити 5,8 милиона кубних метара“, рекао је Сијарто.
Он је поново нагласио да је „енергетско снабдевање Мађарске физички немогуће без руског гаса“.
Мађарска и Гаспром су у септембру 2021. потписали уговоре за испоруку 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње у наредних 15 година, од чега 3,5 милијарди кубних метара гаса годишње иде трасом кроз Србију (из „Турског тока“) и једна милијарда преко Аустрије.
Прве количине гаса гасоводом „Балкански ток“, којим се гас добија из „Турског тока“, кренуле су у Мађарску преко Србије 1. октобра. Обим уговора јеприближно 12,3 милиона кубних метара гаса дневно.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Сијарто: Светски поредак све ближи великом колапсу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала