- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почиње филмски фестивал у Венецији, и српски филм у селекцији Мостре

© AP Photo / Lionel CironneauЦрвени тепих у Кану
Црвени тепих у Кану  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Најстарији филмски бијенале на свету, Међународни филмски фестивал у Венецији свечано се отвара вечерас, пројекцијом филма „Бела бука“. На чувеној Мостри која ће 79. пут угостити велики број светских звезда, за главну награду, Златног лава, ове године такмиче се 23 остварења.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Фестивал који ће трајати до 10. септембра, отвара америчка црна комедија „Бела бука“ редитеља Ное Баумбаха уз укидање свих здравствених ограничења и правила у вези пандемије коронавируса.
У конкуренцији за награду нашло се пет америчких филмова, два латиноамеричка, три енглеска, пет италијанских, пет француских, два филма из Ирана и један из Јапана.
Међу насловима су и остварења оскароваца и најпознатијих редитеља данашњице, Дарена Ароновског, Флоријана Зелена, Јафана Панахија, Мартина Мекдоне, Тода Филда, Луке Гвадањинија...
Међу очекиваним гостима фестивала су звезде попут Оливера Стоуна, Ентонија Хопкинса, Пенелопе Круз, Хјуа Џекмена, Кејт Бланшет, као и дива европског филма, јунакиња Буњуеловог филма „Лепотица дана“, славна француска глумица Катрин Денев којој ће на Венецијанском фестивалу бити додељен почасни Златни лав за укупни допринос уметности.
Ове године Србија учествује са филмом Душана Зарића и Матије Глушчевића „Да ли сте видели ову жену“ као српско-хрватска копродукција, у званичном такмичарском програму Недеља критике. Реч је о престижној селекцији која окупља седам дебитантских филмова из целог света, а последњи пут српски учесник овог програма била је драма „Ничије дете“ Вука Ршумовића (на 71. Бијенау 2014) који је забележио апсолутни тријумф, са три најпрестижнија признања.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала