Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Посланици Европског парламента писали Вучићу и Ани Брнабић, траже да се одржи Европрајд

© Tanjug / Тања ВалићПарада поноса, Београд
Парада поноса, Београд - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Посланици Европског парламента упутили су писмо председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић у којем се српске власти позивају да омогуће одржавање Европрајда у септембру у Београду.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У писму које је иницирала интерпарламентарна група за ЛГБТК+ права наведено је да је Парада поноса "мирно оруђе за политичко заговарање и један од начина на који се кристалише универзално право на слободу изражавања и мирног окупљања".
Писмо је потписало 145 посланика Европског парламента, који сматрају да без обзира на то што постоје претње по безбедност учесника шетње, "потпуна забрана Параде поноса није право решење".
"Нажалост, ситуација контрапротеста који су често насилни, није нова за прајдове и стога полицијски одговор треба да буде брз, ефикасан и сразмеран. Ако постоји потреба, требало би ангажовати више полиције како би се осигурало да се Парада поноса и други догађаји ефикасно одрже", пише у писму властима у Србији.
Посланици наводе да обавезе Србије у оквиру Савета Европе подразумевају да државе чланице "треба да обезбеде спровођење закона и предузму одговарајуће мере да заштите учеснике мирних демонстрација у корист људских права".
У писму се апелују на Владу Србије да омогући да се Европрајд одржи по плану, да се додатно обавеже на ангажовање довољно припадника полиције како би се осигурала безбедност скупа и да покрене дијалог са Делегацијом ЕУ и организаторима манифестације како би се пронашло одговарајуће решење.
Председник Србије Александар Вучић поновио је у уторак да Европрајд неће бити одржан и да држава неће променити своју одлуку.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2022
СРБИЈА
Вучић: Неће бити промене одлуке о забрани Европрајда чак и да зову Бајден, Путин, Зеленски.../видео/
Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Блинкен позвао Србију да дозволи одржавање Европрајда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала