- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Поштован али и оспораван: Како ће остати упамћен Михаил Горбачов

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМихаил Горбачов
Михаил Горбачов - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Русија се опрашта од Михаила Горбачова, бившег председника Совјетског Савеза, који је преминуо у 92.години после тешке и дуге болести. Руски експерти се слажу да је Горбачов преокренуо ток историје те да, упркос грешкама које је правио, заслужује поштовање.
Како каже за Спутњик некадашњи саветник председника Русије за политичка питања и политиколог Сергеј Станкевич, Горбачов урадио оно што пре њега други лидери који су предводили Комунистичку партију Совјетског Савеза нису успели.

Дао људима слободу

Према речима Станкевича, Горбачов је допринео мирном изласку Совјетског Савеза и околних земаља из Хладног рата и потписао важне документе везане за тај заокрет.
„Изашли смо из веома оштре војно-политичке конфронтације присутне 80-их година прошлог века. Дешавале су се ракетне кризе, па је Совјетски Савез оборио корејски цивилни авион. Све је било на ивици рата. Захваљујући њему, ситуација је успела да се стабилизује“, објашњава стручњак, подсећајући да је Горбачов ослободио Европу гвоздене завесе, чији је симбол био Берлински зид.
Осим тога, Горбачов је, напомиње Станкевич, дао пакет грађанских слобода и гарантовао совјетским грађанима оно што раније нису могли ни да замисле.
„Ту је била не само слобода говора, штампе и савести, већ и слобода економске активности. И све те снаге, политичке и економске, кад су стекле слободу почеле су да је освајају. Али је то коришћење откривених слобода имало веома сложени, конфликтни карактер и коштало многе грађане озбиљних искушења и одрицања“, каже саговорник.

Покушао да спасе земљу

Слично мишљење дели и руски политиколог Константин Калачов. Према његовим речима, Горбачов је урадио оно што нико други није могао.
„Зауставио је Хладни рат, срушио гвоздену завесу и дао људима слободу. Друга је ствар, како су људи искористили ту слободу. Захваљујући њему, у Русији се појавила прва генерација људи са нормалним системом вредности“, сматра саговорник Спутњика.
Према његовим речима, Горбачова многи криве за распад Совјетског Савеза. „Упркос чињеници да је Совјетски Савез био моћна војна сила са становништва унутрашње структуре, са становништва унутрашњег устројства СССР-а, било је озбиљних проблема. Горбачов је покушао да спасе земљу имајући одређено искуство у управљању кризним ситуацијама“, објашњава стручњак, додајући да једна особа не може да доведе до распада државе.

Реаговао емотивно

Према речима Станкевича, Горбачов се разликовао од претходних совјетских лидера.
„Док је био на врху власти, он се није претворио у робота који има хладан поглед. Реаговао је емотивно и говорио једноставним и разумљивим језиком. И ово је, наравно, био упечатљив контраст. То му је давало харизму, коју совјетски лидери у принципу нису имали“, објашњава саговорник.
На питање по чему ће Горбачов остати упамћен у руском народу, Станкевич каже да није искључено да ће мишљења о овом лидеру остати подељена: људи који су рођени у совјетско време могу бити критични према оном што је урадио Горбачов, док ће они који су из 90-их бити захвални на грађанској и економској слободи.
Горбачов је водио Совјетски Савез од 1985. до 1991. као генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза, а потом и као први и последњи председник Совјетског Савеза. Иако је на челу државе био свега шест година, ушао је у историју као човек који је променио државу и свет. Након потписивања споразума о престанку постојања СССР-а, 1991. године, поднео је оставку на место председника.
Отац је либералних реформи, познатих као „гласност“ и „перестројка“. О његовој улози и резултатима његове политике и данас се воде бурне полемике. Добитник је Нобелове награде за мир 1990. године, јер је допринео окончању Хладног рата, паду Берлинског зида и дозволио поновно уједињење Немачке. На унутрашњем плану, започео је реформу совјетског економског система, залагао се за слободу говора, за укидање партијске цензуре у медијима и култури и за увођење демократских избора.
Након повлачења из политике, основао је Међународну фондацију за друштвено-економска и политичка истраживања (Горбачов фондација), Међународни зелени крст, Форум за нову политику и био један од иницијатора стварања Форума добитника Нобелове награде за мир.
Михаил Горбачов  - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Шта је Горбачов говорио о Југославији
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Путин: Горбачов имао огроман утицај на ток историје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала