- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Приземљен један од симбола америчке војске

CC0 / Unsplash/Jonny Gios / Хеликоптер Х-47 чинук
Хеликоптер Х-47 чинук - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Војска САД приземљила је своју флоту „радних коња“ – хеликоптера типа Х-47 „чинук“, једног од симбола америчке војске и америчких ратова од Вијетнама до Блиског истока.
Хеликоптери Х-47 „чинук“ приземљени су због неколико случајева пожара на мотору, навела је америчка војска, преноси Дифенс пост.
Тако ће неких 400 добро наоружаних, тешких транспортних „чинук“ хеликоптера испасти из службе, због онога што произвођач мотора „Ханивел“ описује као „сумњиви О-прстенови“ који нису у складу са спецификацијом а коришћени су на неким летелицама. „Ханивел“ наводи да није одговоран за те прстенове али не наводи ко их је произвео и уградио.
„Војска је идентификовала узрок цурења горива које је довело до мањег броја пожара мотора у изолованом броју Х-47 хеликоптера и примењује мере за решавање тог питања“, навела је Синтија Смит, портпарол војске САД.
„Иако то није довело до смртних случајева нити повреда, војска је привремено приземљила флоту Х-47 како би се избегла свака сумња, док се не примене поменуте мере“, навела је она.
„Чинук“ хеликоптере, које осим САД користи и Британија и још скоро 20 земаља, производи „Боинг“.
Имају два ротора и могу да понесу велики терет а добро су наоружани за ситуације у борби. Ове године је Немачка навела да планира куповину 60 ових летелица, преноси Б92.
Повлачење Американаца из Вијетнама 1975. године - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2021
Криза у Авганистану
Као у Вијетнаму: Амерички хеликоптери евакуишу амбасаду у Кабулу /видео, фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала