- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Самит лидера региона 12. септембра у Словенији

Пратите нас
Словеначки премијер Борут Пахор најавио је данас да ће самит Брдо-Бриони, иницијатива регионалне сарадње бити одржан 12. септембра на Брду код Крања уз учешће лидера региона.
Међу учесницима самита Брдо-Бриони биће, како је најављено из Љубљане, председник Србије Александар Вучић, председник Хрватске Зоран Милановић који је и копредседавајући иницијативе, председник Албаније Бајрам Бегај, трочлано Председништво БиХ у саставу Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић, председници Црне Горе и Северне Македоније, Мило Ђукановић и Стево Пендаровски, као и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.
Самит ће бити прилика да се сагледа актуелна ситуација у региону и упути позив чланицама и институцијама ЕУ да убрзају процес проширења, саопштено је из Пахоровог кабинета, преноси СТА.
Иницијатива Процес Брдо-Бриони настала је 2010. године, када су тадашњи премијери Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Јадранка Косор, након потписивања споразума о арбитражи између две земље, желели да инспиришу лидере Западног Балкана својим примером и подстакну их да решавају билатерална питања и брже напредују на путу европских интеграција.
За више од једне деценије, иницијатива Брдо-Бриони се етаблирала као најважнија политичка иницијатива те врсте у југоисточној Европи, а касније је из ње израстао Берлински процес, наводи се у саопштењу председника Словеније, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала