Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Суђење за ратне злочине у „Олуји“ почиње 14. октобра

© Tanjug / Тања ВаличХрватски авиони на прослави акције "Олуја"
Хрватски авиони на прослави акције Олуја - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
Пратите нас
Посебно одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду заказало је припремно рочиште у процесу против четворице официра Хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене у војно-полицијској акцији „Олуја“ за 14. октобар, рекла агенцији Танјуг портпарол тог суда Татјана Матић.
Потврђеном оптужницом обухваћена су четворица припадника хрватског ратног ваздухопловства Владимир Микац (67) из Птуја, Зденко Радуљ (69) из Осијека, Жељко Јеленић (69) из Пуле и Данијел Боровић (64) из Вараждина за злочине у акцији „Олуја“ договореној на састанку војног и политичког руководства Хрватске на Брионима 31. јула 1995. године.
На терет им се ставља да су извршили кривично дело ратни злочини против цивилног становништва у саизвршилаштву.
Циљ ове акције био је, према оптужници, да се српско цивилно становништво принуди да трајно напусти територију на којој је до тада живело у Хрватској, с тим да им се оставе два путна правца за излазак.
Хрватски авиони на прослави акције Олуја - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
СРБИЈА
Откривамо зашто је велика нервоза у Хрватској: Докази о „Петровачкој цести“ показују језиву истину
Оптужени су након тога, наводи се у оптужници, спровели брионску одлуку и наредили авионске нападе на цивилно становништво, што је за последицу имало смртно страдање и рањавање висе цивила српске националности и панично бежање цивила према Србији, уз учвршћивање њихове одлуке да напусте територију на којој су до тада живели и више се не враћају, што је довело и до промене етничког састава Хрватске.
Према оптужници, сада покојни генерал бојник Јосип Чулетић, је у својству руководиоца Центра оперативног руковођења издао наређење оптуженом Микцу команданту 92. Зракопловне базе Пула, и Зденку Радуљу команданту 91. Зракопловне базе „Плесо“, Загреб, за авионске нападе по циљевима на земљи, што укључује и цивилно становништво које је бежећи од напада хрватске војске и полиције већ напустило своје домове у Хрватској и прешло у дубину територије суседне међународно признате државе Босне и Херцеговине.
Становништво се, кретало према препорукама хрватских власти, путевима који су им од њих били сугерисани као сигурни и отворени за одлазак, у колонама у којима није било војних формација, оклопних војних возила, тенкова или тешког наоружања Војске РСК.
Микац је, поступајући по добијеном наређењу, наредио Јеленићу авионски напад на избегличку колону која се кретала у рејону у којем није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Петровац-Кључ, извлачећи се из Хрватске, са територије РСК, са простора Далмације и Лике.
Радуљ, такође поступајући по добијеном наређењу, издао је наређење оптуженом Боровићу за авионски напад на избегличку колону која се кретала у рејону у којем такође није било никаквих оружаних сукоба, путем Босански Новци-Приједор извалчећи се из Хрватске са територије РСК, са простора Кордуна и Баније.
Избеглице напуштају Хрватску 1995. године  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2022
Подкаст
Зашто је важан случај „Петровачка цеста“ и шта садржи оптужница | Спутњик интервју
Потом је Јеленић, поступајући по добијеном наређењу, наредио НН пилоту да користећи авион „Миг 21“(који је претходно пребазирао из Пуле на аеродром у Сплиту) изврши напад по избегличкој колони која се кретала путем Босански Петровац-Кључ, што је овај учинио 7. августа 1995. године у поподневним часовима.
Он је на подручју Општине Босански Петровац, у БиХ, најпре прелетео избегличку колону (која је до тада превалила више од 60 километара од границе са Хрватском), а потом окренуо авион и у повратку, иако је видео да се не ради о легитимном војном циљу, дејствовао ракетним ударима ракетама С-24 (намењеним за уништавање непријатељске живе силе) по избегличкој колони, запрежних, путничких, теретних возила и трактора, којом приликом је убијено 10 цивила. У том нападу је више људи рањено, од којих је до сада идентификовано 15 људи, а критичном приликом је више возила у колони уништено.
Боровић је, поступајући по добијеном наређењу, наредио двојици НН пилота да користећи два авиона „Миг 21“ (са аеродрома Плесо) изврше напад по избегличкој колони која се кретала путем Босански Нови-Приједор, што су и учинили дана 8. августа 1995. године у поподневним часовима у месту Сводна, Општина Босански Нови.
Они су дејствовали из авионских топова и ракетним ударима ракетама С-24 по избегличкој колони, запрежних, путничких, теретних возила и трактора, као и по цивилним објектима у близини пута, којом приликом су убијена 3 цивила. У овим нападима, за сада је идентификовано: 13 убијених особа од којих је четворо деце, као и 24 рањених особа.
Тужилаштво је истакло важност овог предмета и предложило да се оптужнима суди у одсуству, иако нису доступни правосудним органима Србије, јер, како је образложило у оптужници протек времена даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна и Херцеговина покренути кривичне поступке против одговорних за кривично дело.
Доказе за геноцидне намере операције „Олуја“, које је отркио случај Петровачка цеста, за Спутњик отркива адвокат Александар Цвејић, који је до детаља упознат са оптужницом:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала