- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Експерти врше инспекцију Запорошке нуклеарне електране, остаће до 3. септембра

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) прегледају Запорошку нуклеарну електрану у Енергодару, која је под контролом Русије. Са њима су у пратњи представници државне корпорације „Росатом“ и новинари.

„Територија није оштећена. Шта више, уз руску помоћ, део који смо прошли је побољшан и модернизован“, рекао је саветник генералног директора „Росатома“ Ренат Карчаа.

Такође, како је саопштено у прес-служби, у Енергодару су појачане мере безбедности, док је „интензитет гранатирања током мисије смањен, али гранатирање није престало“.
Како је саопштио шеф војно-грађанске администрације Владимира Рогов, делегација ће остати до 3. септембра.
Експерти Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) ће размотрити могућност да се њихова мисија стално распореди у Запорошкој нуклеарки, изјавио је генерални директор Агенције Рафаел Гроси.

„Сви имамо један циљ, а то је заштита од нуклеарне хаварије. Посебан акценат је на нуклеарној сигурности и безбедности од радијације“, рекао је он.

Током јутра, у граду Енергодар погинула су три цивила и рањено пет. Након тога су се чамцима искрцали украјински диверзанти које су разоружали руски војници. Без обзира на јутарња гранатирања, мисија ИАЕА је током дана стигла у Запорошку нуклеарку.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Москва страхује од провокација Кијева током посете мисије ИАЕА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала