- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Карењина и Лејди Гага: Толстојеви јунаци у модерном читању белоруског театра

© Фото : Уступљено СпутњикуМузичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије
Музичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Музичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије гостује на Великој сцени Мадленианума 12. септембра. Представу изводи белоруски позоришни пројекат „ТриТформаТ“, на чијем је челу позната глумица Вера Пољакова-Макеј, у сарадњи са Председничким оркестром Републике Белорусије.
Млада руска редитељка Татјана Самбук је заједно са композиторком Дарјом Гарбузњак направила музички комад по чувеном роману Лава Толстоја, заоденувши га у савремену и потресну љубавну причу, у музичком аранжману Заслужног колектива Републике Белорусије – Председничког оркестра Републике Белорусије.
Представе Татјане Самбук у позоришном пројекту ,,ТриТформаТ“ изненађују својим модерним освртом на класику. И овде, у овој продукцији, јунаци су обични људи нашег времена: носе кожне јакне и патике, слушају Лејди Гагу и једу бургере. Љубавни проблеми су безвремени, зато гледаоце чека вечна тужна прича о крхкости љубави и немогућности човека да влада собом, када осећања превладају.
Роман Лава Толстоја Ана Карењина већ дуго година инспирише мајсторе сцене и екрана из целог света на најсмелије експерименте. Ни ова, белоруска продукција, није изузетак. Довољно је рећи да Карењин у току развоја догађаја једе хамбургер из америчког ресторана, Кити, Стива и Љевин личе на хипстере, а Доли подсећа на јунакињу модерних телевизијских ток - шоу емисија. Вронски се појављује пред публиком у кожној јакни и патикама у лику рокера, допуњујући слику извођењем песме Лејди Гаге.
На сцени пева и Карењина, чију је унутрашњу муку и цепање личности веома прецизно пренела руководилац пројекта, глумица Вера Пољакова, која је водећа белоруска позоришна и филмска глумица, певачица и ТВ водитељка. „Ова представа говори о нама самима, о савременим људима, о породичним вредностима и о томе како се због неконтролисаних осећања лако може уништити породица. После нашег наступа, гледаоцима није жао Карењине, она је кажњена што је између породице и страсти изабрала ово друго. Пубила на крају представе жали дете и Карењина“, сматра глумица.
© Фото : Уступљено СпутњикуМузичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије
Музичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Музичка драма „Карењина“ позоришта из Белорусије
Као композитор у овој продукцији наступила је Московљанка Дарја Гарбузњак, а музичари Председничког оркестра Републике Белорусије постали су њени пуноправни коаутори. Карењина је већ трећи заједнички пројекат популарне минске трупе и талентоване младе руске редитељке Татјане Самбук: раније су већ креирали представе „Три сестре“ и „Кнегињица Мери“.
У представи играју познати позоришни и филмски глумци: Заслужна уметница РБ Вера Пољакова, Заслужни уметник РБ Александар Тимошкин, Дмитри Егоров, Алесја Пухова, Јуриј Баранов, Дмитри Климович, Маргарита Киселите, Глеб Ракитин.
Овај експериментални пројекат је своју премијеру имао у Минску у Белорусији, крајем 2021. године. Представа се титлује на српски језик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала