- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Лавров о ограничавању виза за Русе: Русија неће одговарати глупошћу на глупост Европске уније

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Русија не треба да се изолује да на ограничавање издавања шенгеских виза Русима, које је увела Европска унија, одговара тако што ће кажњавати грађане европских држава, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Сматрам да као одговор на те шенгенске зидове, које сада покушавају да подигну, ми не треба да се затварамо, није нам потребно да одговарамо на исти начин, да колективно кажњавамо грађане европских земаља. Имамо своје омиљене ликове који су већ на нашим санкциоинм списковима“, рекао је Лавров током сусрета са студентима и предавачима Московског државног института за међународне односе.
Шеф руске дипломатије је истакао да Русија неће одговарати глупошћу на глупост европских земаља када је реч о издавању виза.
„То је смешно. Ти људи су жалосни у крајњој линији, али ми се нећемо самоизоловати“, додао је Лавров.
Према његовим речима, колективни Запад је бесрамно, грубо и агресивно покренуо хибридни рат против Русије када је схватио да су планови да се Украјина претвори у „анти-Русију“ пропали.
„Данас су догађаји о којима сви причају по повратку с одмора повезани с оним што се дешава у Украјини и с хибридним ратом који је колективни Запад бесрамно, отворено, грубо и агресивно покренуо против наше земље, када је схватио да су пропали планови за трансформацију Украјине у 'анти-Русију' и за образовање мостобрана на украјинској територији којим би се обуздавала Руска Федерација, рекао је Лавров.
Руски министар је нагласио да западне земље неће успети да ослабе Русију, као што нису успеле ни у прошлости.
„Историја наше државе је знала и озбиљније етапе, када су наша улога и место на међународној сцени изазивали код наших партнера, како их иронично зовемо, жељу да ослабе Русију. Уверен сам да им то неће успети, као што никоме у прошлости није успело“, нагласио је руски министар.
Према његовим речима, Запад отворено води политику која пренебрегава међународно право и покушава да наметне светски поредак заснован на његовим сопственим правилима.
„Једно од тих правила је, према њиховој објави, изолација Русије. Неће им успети да нас изолују и они су то већ освестили. Већ се у европским престоницама могу чути признања да санкције не делују, да више штете наносе онима који су их увели“, указао је Лавров и нагласио да Русија није усамљена у свету.

Русија и Кина неће дозволити Америци да их испровоцира

Руски министар је, такође, говорио о односима Русије и Кине, истакваши да две земље неће дозволити Сједињеним Америчким Државама да их испровоцирају.
„Руско-кинески односи су се попели на принципијелно нови ниво, који по свом квалитету превазилази класичне војне савезе из прошле епохе. Сами изводите закључке из тога. Русија и Кина неће те односе, који имају принцпијелно нови квалитет, развијати ни против кога“, истакао је Лавров, подсетивши на то да су САД одлучиле да Кину прогласе „дугорочном стратешком претњом“.
Према његовим речима, уколико „Американци и њихови сателити буду инстистирали на сличном развоју односа у Азијско-пацифичком региону, сами себе ће сатерати у ћошак из којег би као излаз поједини агресивни кругови на Западу могли да виде само у војном сукобу“.
„Ми заједно с Кином одлично видимо те опасности и нећемо дозволити себи да будемо испровоцирани“, додао је Лавров.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Специјална операција у Украјини
Лавров: Русија очекује објективност од међународне мисије у Запорошкој нуклеарки
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала