Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мирно на северу КиМ: Почела реализација договора Приштине и Београда око личних докумената

© Sputnik / Дејан СимићЖандармерија на северу Косова и Метохије
Жандармерија на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Данас је почела примена договора Београда и Приштине око личних докумената и слободе кретања. Иако је претходних дана владала велика тензија у насељима у којима су Срби већина, први сати примене овог договора прошли су без икаквих инцидената.
Како се репортерска екипа Спутњика уверила, у насељима на северу јужне српске покрајине, владала је уобичајена атмосфера. Већ око поноћи, светла на прозорима су била угашена, а на централном градском шеталишту у Косовској Митровици могли су се затећи само тинејџери.
© Sputnik / Миленко КовачевићМирна ноћ на северу Косова
Мирна ноћ на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Мирна ноћ на северу Косова
Ни на административним прелазима није било тензија. Оно што је приметно, појачане су патроле КФОР-а. А нове пунктове има такозвана Косовска полиција.
Једино што се може назвати провокацијом, је посета косовског министара унутрашњих послова, Џељаља Свећља административном прелазу Брњак.
Он је том приликом рекао:
„Имали смо ауто који је прошао без проблема на Брњаку. То значи да је Србија обуставила издање улазно-излазних листића. Иста се ситуација догодила на Мердару, Белој Земљи, Мучибаби. На Јарињу још увек немамо ауто који је прошао, али можемо закључити да су престали да издају листиће улаз-излаз“, изјавио је Свећља.

Он, ипак није пропустио прилику да провокацијом подгреје атмосферу, „да ће Приштина наставити и са другим иницијативама како би питање нелегалних таблица прошло без проблема“.
© Sputnik / Дејан СимићКамион код прелаза Јариње
Камион код прелаза Јариње - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Камион код прелаза Јариње
Подсетимо, у среду су на свим административним прелазима на видним местима постављене табле са "дисклејмерима", односно обавештења у којима се објашњава да се омогућавање коришћења личних карата које је издала Приштина врши искључиво из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања и да се то не може тумачити као признавање једнострано проглашене независности тзв. Косова.
Београд и Приштина постигли су договор о личним документима, према којем Београд укида документа за власнике личних карата које су издале привремене приштинске институције, док их Приштина неће уводити за грађане са личним картама Србије.
Дисклејмер на административном прелазу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
СРБИЈА
Обавештења да се договор не тумачи као признање Косова постављена на административним прелазима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала