- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Нови сателитски снимци откривају размере катастрофе: „Монсун на стероидима" направио хаос /фото/

© AP PhotoПоплаве у Пакистану
Поплаве у Пакистану - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Нови сателитски снимци откривају размере поплава у Пакистану и показују да је река Инд, која се излила услед монсунских киша, претворила део провинције Синд у језеро широко око 100 километара.
Делови Пакистана су потпуно под водом, након што су званичници Уједињених нација временске прилике у тој земљи описали као „монсун на стероидима".
Најjаче падавине у последњих 50 година година и незапамћене поплаве убиле су од средине јуна 1.162 особе.
Поплавама је погођено скоро 33 милиона људи, што је 15 одсто од 220.000.000 становника те земље, а 3.554 особе су до сада повређене.
Невиђене бујичне поплаве изазване монсунским кишама однеле су путеве, усеве, инфраструктуру и мостове, преноси РТС.
Нови снимци Насиног сателита, снимљене 28. августа, показују да је комбинација јаке кише и изливене воде из реке Инд поплавила већи део провинције Синд на југу земље.
На снимцима је уочљива велика тамноплава област која приказује Инд који је поплавио подручје широко око 100 километара, претварајући пољопривредна поља у џиновско језеро.
У провинцијама Синд и Белуџистан, количине падавина су 500 одсто изнад просека, па су кише прогутале цела села и пољопривредна земљишта, срушиле зграде и уништиле усеве.
Док се наредних дана очекује углавном суво време, стручњаци кажу да ће бити потребно неколико дана да се вода повуче.

„Делови земље личе на мали океан“

Пакистанска министарка за климатске промене Шери Рехман рекла је у недељу да делови земље личе на мали океан и да би се једна трећина или једна четвртина Пакистана могла наћи под водом док се све не заврши.
Пакистански министар иностраних послова Билавал Буто Зардари истакао је у разговору за Си-Ен-Ен да је посетио Синд и из прве руке видео да су поплаве раселиле читава села и градове.
„Једва да постоји суво земљиште које можемо пронаћи. Размере ове трагедије су огромне - 33 милиона људи, то је више од популације Шри Ланке или Аустралије", навео је Зардари.
Нагласио је да су размере тренутних поплава апокалиптичне.
„Разумемо да нова реалност климатских промена значи екстремније време - монсуне и екстремније топлотне таласе какве смо видели раније ове године. Свакако се надамо да то није нова климатска стварност“, нагласио је Зардари.
Поплаве у Пакистану - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2022
СВЕТ
Заробљене стотине људи: Потпуни прекид комуникација у поплављеним областима Пакистана /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала