Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

У Београду почела „Винска визија Отвореног Балкана“: Вучић, Рама, Ковачевски и Абазовић на сајму

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и премијери Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Ана Брнабић, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовића
Председник Србије Александар Вучић и премијери Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Ана Брнабић, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовића - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Први међународни сајам вина „Винска визија Отвореног Балкана“, под покровитељством влада Србије, Северне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе Отворени Балкан, отворен је данас у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Едија Раме, Димитра Ковачевског и Дритана Абазовића.
Председник Србије свечано је отворио сајам у Хали 1 Београдског сајма.
Вучић је поручио да је, по ономе што је урађено, регион „Отвореног Балкана“ показао да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота.
Поручио је да данас може да се види колико је „Отворени Балкан" важна и отворена иницијатива, у којој би желео да буду сви они који могу себи у њој да пронађу место.
„Данас је за нас велики и посебан дан. Чини ми се да нема човека на овом сајму који није насмејан. Ово смо урадили заједно. И пошто познајем по мало и Дритана (Абазовића), Едија(Раму), Димитра (Ковачевског) и Ану(Брнабић), већи сам винопија од њих. Обилазио сам европске сајмове, а ишао сам тако и на Винитали и сајам у Немачкој, и мало где је овако направљено и уређено како је овде“, поручио је он.
Вучић је казао да имају чиме да се поносе.
„По овоме што смо урадили заједно показали смо да можемо не само да будемо део света, већ и да у много чему можемо да се такмичимо и будемо бољи у различитим сферама друштвеног живота“, истакао је он.
Вучић је изразио задовољство, што је, и поред чињенице да је септембар тежак за винаре, Сајам у Београду окупио готово све винаре из Србије, Северне Македоније, Албаније, Италиије, Словеније, Хрватске, БиХ, Црне Горе, и многих других земаља.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и премијери Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Ана Брнабић, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовића
Председник Србије Александар Вучић и премијери Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Ана Брнабић, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовића - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Председник Србије Александар Вучић и премијери Србије, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе, Ана Брнабић, Еди Рама, Димитар Ковачевски и Дритан Абазовића
Навео је да су на сајму окупљени излагачи из 22 земље, а да на Сајму учествују представници више од 40 земаља, што, констатовао је, није мала ствар.
„Данас су Београд и Отворени Балкан“ светска престоница вина и отвореног срца поздрављамо госте. Добродошли мајстори подрума, дистрибутери,... И данас можете да видите колико је „Отворени Балкан“ важна и отворена иницијатива, у којој желимо да видимо све који могу себи место у њој да пронађу“, нагласио је он.
Отварању су присуствовали чланови влада Србије, Северне Македоније и Албаније.
На сајму учествује скоро 400 излагача и призвођача вина из више од 20 земаља. Присустни су предсавници из око 40 земаља.
Вина ће оцењивати 25 међународних судија, од којих пет са ознаком "мастер оф вине", што сајму даје посебну тежину и сврстава га у ред најпрестижнијих у свету, наводи Танјуг.
Организатори сајма су Привредна комора Србије, Београдски сајам и Савез виноградара и винара Србија, а биће одржан под покровитељством земаља Отвореног Балкана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала