Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Нема обавезе да се КМ таблице замене или пререгиструју

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДиректор канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Данашње саопштење портпарола Европске комисије којим се Приштина позива да продужи рок за пререгистрацију возила са КМ таблицама, показало је да представници ЕУ или не познају или намерно селективно читају споразуме и парцијално их цитирају, каже Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ.
„Наиме, пошто се портпарол Европске комисије у свом данашњем саопштењу позива на споразум из 2016, подсетићу га да је реч о Договору у вези са финализацијом спровођења Споразума о слободи кретања из 2011. године - Брисел 14. септембар 2016. године, у којем се у тачки 4. предвиђа продужетак рока за пререгистрацију возила, али и подсетићу га и на оно што није рекао, а то је да се на самом почетку те исте тачке помиње употреба статусно неутралних КС таблица“, појаснио је Петковић.
Подсетио је портпарола и на тачку 8. истог документа, коју такође, како каже, није поменуо, а у којој се наводи да се пререгистрација неће примењивати за она возила за која важи режим стикера.
Петковић каже и да је свима добро познато да је на основу Закључака из Брисела од 30. септембра 2021. године о употреби режима стикера Приштина налепнице примењивала и за возила са КМ таблицама.
Тиме је, додаје, и практично и формално признала да се на те таблице не може односити процес пререгистрације.
У том контексту Петар Петковић напомиње да су КМ таблице легалне и легитимне таблице за простор Косова и Метохије које се у складу са Закључцима од 30. септембра 2021. прекривају стикерима као и сваке друге таблице Републике Србије које улазе на простор покрајине.
Због свега тога, додаје, не постоји ни обавеза ни потреба да се КМ таблице замене или пререгиструју на тзв. РКС таблице, посебно у ситуацији када је Приштина противправно 2020. године укинула статусно неутралне КС таблице.
„С друге стране поставља се питање да ли за ЕУ споразуми важе у целини или само у делу који одговара приштинским ставовима, наводи Петковић и поручује да ће Београд увек и на сваком месту инсистирати да се споразуми постигнути у Бриселу поштују у целини и потпуности, не селективно или парцијално као што то чини Приштина која скоро десет година одбија да формира Заједницу српских општина“, наводи Петковић, преноси Танјуг.
Застава Европске уније у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
ЕУ се обратила Приштини поводом промене регистарских таблица
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала