- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

САД забраниле продају појединих чипова Кини

© Фото : ПиксабејВештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
Пратите нас
Два највећа америчка произвођача чипова добила су наређење владе САД да престану са продајом дела своје технологије Кини, која се може користити за вештачку интелигенцију (АИ), преносе медији.
„Нвидиа Корп" и „АМД“, компаније које су међу највећим светским произвођачима графичких чипова, саопштиле су у среду да их је америчка влада позвала да зауставе извоз одређених чипова високих перформанси у другу по величини светску економију.
„Нвидиа Корп“ је навела да су јој амерички званичници рекли да се то захтева због потенцијалног ризика да се производи користе или преусмере на „војне кориснике“, наводи Гардијан.
Ограничења се односе на постојећа А100 и најављена Х100 интегрисана кола, као и све системе који их укључују и ступају на снагу одмах, наводи се у саопштењу компаније.
Тај потез прети да смањи пословање „Нвидиа Корп" у вредности од 400 милиона долара, прецизира се у поднеску компаније америчком регулатору.
Отприлике то је оно што је технолошки гигант са седиштем у Калифорнији предвидео прошле недеље као потенцијалну продају Кини, на коју би нова ограничења могла да утичу, наводи се у поднеску, преноси овај лист.
Акције компаније „Нвидиа Корп“ пале су за 6,6 одсто на затварању берзи у среду, док су акције „АМД“пале за 3,7 одсто, наводи америчка телевизија.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала