- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Бели мермер и пурпурни камен непознатог порекла: Нова открића на Руднику крај гробнице племића Жарка

CC BY 2.0 / Flickr/Brad Flickinger / Археолошка ископавања
Археолошка ископавања - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Археолози су на Руднику, где су у току ископавања средњовековне цркве из 14-15. века, дошли до нових открића. Поред недавног открића надгробне плоче српског витеза Жарка са урезаним грбом, археолози су открили више гробова племића и једну зидану гробницу.
Према речима археолога Јелене Марјановић, споменици властеле су израђени од квалитетног камена, белог мермера из Венчаца са друге стране планине Рудник, а један је од пурпурног камена, који се не налази ни у једном мајдану на Руднику. Споменици су вешто израђени, мајсторски обрађени са равним ивицама, пише Фејсбук* страница ArcheoSerbia.

Гробнице племића на Руднику

Толики број гробова властеле сведочи да је црква била посебно значајна током средњег века.
До другог занимљивог открића дошло се случајно. Наиме, археолог Славко Вукомановић хтео је да се одмори, наслонио се на лопату, а она је пропала кроз рупу у земљи. Тако је откривен улаз у подземну грађевину, за коју се испоставило да представља засвођену гробницу чији зидови су прекривени малтером, наводи ArcheoSerbia. Овакве гробнице нису карактеристичне за средњи век, већ за раздобље касне антике. Археолози сматрају да се можда ради о древном ранохришћанском култном месту над којим је потом током средњег века подигнута црква.
Ископавања је требало да буду окончана данас, али су због нових открића продужена.
Црква на археолошком локалитету Метаљка у Заграђу на Руднику је откривена 2020. године, када су археолози откопали њене темеље. Потиче из 14. или 15. века и имала је димензије 11.3 пута 6.7 метара. Тада је истражен само мали део унутрашњости, олтар и део уз јужни зид, где су пронађени бројни уломци, односно фреске које су прекривале унутрашњост богомоље. Око храма регистрована је некропола са више гробова.

Истраживања цркве

Пре неколико седмица започета су истраживања унутрашњости цркве, и пронађене су полиране плоче од црвено-белог камена којима је био прекривен под цркве, кости, метални предмети…
Међу њима је и несвакидашњи споменик са грбом на ком је написано Жарко и који је вероватно подигнут важном племићу.
Овогодишња ископавања изводи Музеја рудничко-таковског краја. Руководиоци истраживања су Ана Цицовић, музејски саветник у Музеју и доцент др Дејан Радичевић из Одељења за археологију Филозофског факултета у Београду. Археолог Јелена Марјановић је руководилац непосредних теренских радова, а у екипи су Славко Вукомановић, Јања Стојковић, Александар Чивовић, Драгослав Игњатовић, Мирко Јерковић и Никола Перић, наводи ArcheoSerbia.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Врх Острвица на планини Рудник - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Несвакидашње археолошко откриће на Руднику: Ко је био тајанствени племић Жарко
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала