- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

ЕУ: Техеран доставио одговор у нуклеарним преговорима

CC0 / pixabay / Иран
Иран - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Европска комисија саопштила је данас да је примила одговор Ирана у актуелним преговорима о споразуму о ограничавању иранског нуклеарног програма и да га је проследила свим осталим учесницима процеса.
Комисија наводи да Велика Британија, Кина, Француска, Немачка и Русија сада проучавају одговор и да ће дискутовати о даљим корацима, преноси РТРС.
„Следећи корак ће, као и увек, бити дискусија са свим учесницима и САД“, наводи у саопштењу шеф спољне политике ЕУ Жозеп Борељ.
Споразум Ирана и светских сила из 2015. године не спроводи се од 2018. године, када је тадашњи председник САД Доналд Трамп повукао своју земљу из овог пакта.
Било је договорено да Иран ограничи свој нуклеарни програм, у замену за укидање међународних санкција.
Администрација Трамповог наследника Џозефа Бајдена иницирала је покушај да се договор обнови, а ЕУ посредује у индиректним разговорима Вашингтона и Техерана, уз учешће осталих сила у овом процесу.
Посредни разговори између Техерана и Вашингтона су недавно пропали због неколико несугласица, укључујући и инсистирање Техерана да Међународна агенција за атомску енергију затвори истрагу о траговима уранијума пронађеним на три необележена места, пре него што се оживи споразум из 2015. године.
Нуклеарни споразум - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2022
СВЕТ
ЕУ изнела финални предлог о споразуму о нуклеарном програму Ирана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала