- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Једногласна одлука: Земље Г7 ограничавају цене руске нафте

© Sputnik / Светлана МайороваНафтовод "Источни Сибир-Тихи океан"
Нафтовод Источни Сибир-Тихи океан - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
На састанку министара финансија земаља чланица Г7 једногласно је донета одлука о ограничaвању цена руске нафте, саопштио је министар финансија Јапана Шунићи Сузуки.
Како је прецизирао, разлог за утврђивање лимита цена је потреба да се „ограниче приходи Русије од енергената“.
Шефови министарстава финансија Г7 саопштили су и да у случају потребе постоји могућност додатних мера како би се остварила ефикасност спровођења ограничења на цене руске нафте.

„Коалиција ће размотрити наредне кораке како би се осигурала ефикасност спровођења ових мера. Међутим, постоји могућност и да се ревидира та горња граница на цену руске нафте у случају потребе“, наводи се у саопштењу које је објавило немачко Министарство финансија.

Министри финансија Групе седам такође су потврдили намеру да забране превоз руске нафте и нафтних деривата морским путем, уколико их не буду куповали по ограниченој цени. Како је објаснио министар финансија Велике Британије Надима Захавија, земље Г7 ће забранити „услуге попут осигуравања бродова и финансирање превозника руске нафте по ценама изнад утврђеног прага“.
Земље Г7 такође су потврдиле да ће, поред ограничења за нафту, разрадити и механизме који ће омогућити „рањивим“ земљама да и даље имају приступ енергетским тржиштима, укључујући и из Русије.
Истовремено се позивају све земље које производе нафту да повећају производњу како би се смањила волатилност на тржишту.
„С тим у вези поздрављамо недавну одлуку ОПЕК-а да повећа производњу у светлу ограничене понуде“, наводи се у саопштењу.
Земље Г7 позвале су „све земље“ да се придруже иницијативи о ограничавању цена нафте из Русије.

Изузетак – „Сахалин 2“

Како је касније саопштио високи званичник министарства финансија Јапана, направљен је изузетак по питању нафте из пројекта „Сахалин 2“ која не подлеже ограничењима цена руске нафте, преноси агенција „Кјодо“.
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
РУСИЈА
Министри енергетике Г20 без заједничког става због деструктивних предлога Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала