Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Мали: Тешка зима, повећање минималних зарада од 1. јануара

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICМинистар фининасија Синиша Мали
Министар фининасија Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Веома нам је важно да повећамо плате и пензије изнад нивоа инфлације и ићи ћемо на најмање 14 одсто повећања минималне зараде од 1. јануара следеће године, рекао је Мали.
„Да дођемо на ниво од отприлике 40.000 динара, што је огроман скок гледајући прилике. Послодавци су упозорили на повећање трошкова за раднике, и зато смо рекли да ће држава преузети на себе део трошкова повећања минималне зараде, смањићемо неке доприносе како бисмо растеретили послодавце“, истакао је Мали гостујући у Јутарњем програму ТВ Пинк.
Министар финансија додао је да Србију очекује тешка зима и да увећане цене гаса и струје мењају начин на који једна економија може да функционише.
Према његовим речима, због раста цене енергената у највећој опасности су мала и средња предузећа истичући да је опет држава преузела највећи терет ове кризе на себе.
„Нама је за грађане Србије 43 евра просечан рачун у односу на 700 евра за колико купујемо. У овим условима када је увозимо за 700 евра, продајемо је грађанима за 43 евра, ту разлику покрива ЕПС, односно држава. Исто је и за предузећа којима је цена 95 евра. Опет је на директан начин држава стала иза привреде, економије и покушава да помогне колико - толико предузећима да не осете те нагле порасте цене енергената“, нагласио је.
Он је напоменуо да су цене горива и гаса контролисане.
„Пуне нам се складишта у Мађарској, складиште у Банатском Двору је већ попуњено, гледамо да што више енергената обезбедимо. Ми чинимо све што можемо да негативне последице огромне кризе, незабележене кризе од Другог светског рата, грађани што мање осете“, наводи министар финансија.
Мали је подсетио да је донета и одлука Владе да се укине декоративно осветљење, како би се штедело што више и наводећи да су код њега у Министарству, као и у Председништву, угашена светла, замолио је и грађане да учине све што могу како би се струја штедела.
„Што више штедимо, мање ћемо увозити, мање ћемо трошити, колико - толико сачуваћемо наш буџет и новац. Питање је и када се ово завршава, гледамо до краја године, али грејна сезона је до априла. Дакле имамо седам месеци, из дана у дан се боримо и како се заврши један дан, спремамо се за други само да прођемо ову зиму без великих последица“, наводи Мали.
Истакао је да се договарају уговори о набавци нафте, не руске, већ из неких других земаља, као и да је незапосленост у другом кварталу у нашој земљи 8,9 одсто, да је стопа раста БДП-а 4,4 одсто у првом кварталу, 3,9 одсто у другом кварталу, а да је 2,4 милијарде евра до 20. августа страних директних инвестиција ушло у Србију.
„Али, видећемо трећи квартал, четврти, боримо се максимално, чинимо све да одржимо неки раст наше економије, нашу привреду да ради и функционише у овим изузетно тешким условима при чему из дана у дан је борба за тону угља. Ми имамо 13 уговора, али не можемо да добијемо угаљ јер је водостај низак, барже не могу да прођу“, указао је министар.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала