Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Дошло време да сарађујемо“: Главне поруке са самита Отворени Балкан /видео/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОтворени Балкан
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Лидери Отвореног Балкана председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Димитар Ковачевски обратили су се након самита иницијативе у Београду.
Поносан сам што је иницијатива „Отворени Балкан“ донела наду у наш простор, који је увек био оптерећен трвењима, сукобима, а у најбољим временима размимоилажењима, рекао је Вучић уз уз поруку да је дошло време за сарадњу.
„Као што је Дритан (Абазовић) рекао све смо то пробали, само још нисмо покушали да сарађујемо и урадимо све да обезбедимо бољи живот грађанима. Мислим да је дошло добро време за то“, истакао је Вучић на конференцији за штампу после Самита „Отвореног Балкана“.
Он је навео и податке који, како је рекао, показују колико сарадња доприноси развоју региона.
„У односу на прошлу годину у истом периоду, само између Северне Македоније и Србије повећао се број камиона за 1.033, те сада, уместо 7.000 имамо 8.000 камиона који саобраћају између наше две земље. Повећана је трговинска размена са свим земљама иницијативе, делимично због виших вредности, али пре свега појачане трговине и то за 12,5, односно 29 одсто, у зависности са којом земљом је реч из угла Србије“, казао је Вучић.

Рама: Тражићемо од ЕУ подршку

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Београду, на конференцији за медије на Самиту лидера ОБ, да би земље ОБ требало да затраже од ЕУ додатну финансијску подршку за буџете три државе због енергетске кризе и предстојеће зиме и најавио да ће бити формирана заједничка Агенција за страна улагања Отвореног Балкана Србије, Албаније и Северне Македоније.
Како је рекао земље ЕУ имају сопствене буџете и заједнички, док земље ОБ имају само своје националне буџете и да сматра да би требало да се лидери Србије, Албаније и С. Македоније обрате писаним путем Бриселу и другим земљама чланицама и затраже додатну финансијску подршку за буџете.
Пројекције које смо разменили нас тројица о трошковима током зиме су забрињавајући, додао је Рама.
"Можете да имате новац, али не можете да купите енергенете, зато нам је потребна сарадња. Позивам поново ЕУ да не понови са нама срамотно понашање које се десило током пандемије, ми се веома добро сећамо како су земље ЗБ биле принуђене да се окрену Кини, Русији, Турској да почну спасилачке операције са лекарима, вакцине јер је ЕУ гледала само себе. На сву срећу сви лидери ЕУ признали да је потребна нова политичка заједница у Европи и стратешка ЕУ да се то не понови и сада ЕУ говори о додатним средствима подршке како би ова ситуација се решила", рекао је Рама.

Мађарска спремна да се придружи сарадњи земаља Отвореног Балкана

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је данас на самиту земаља Отвореног Балкана да је Мађарска спремна да се придружи сарадњи земаља чланица те регионалне иницијативе.
„Мађарска је спремна да се придружи овој уској и блиској сарадњи земаља ОБ, када је реч о интегрисаним енергетским тржиштима, било да је реч о гасу, струји и размени енергије. Спремни смо да се придружимо и блиској сарадњи када је реч о обезбеђивању снабдевања хране, као и када је реч о привлачењу инвестиција у овом региону“, рекао је Сијарто.
Додао је да је то можда у овом тренутку амбициозна понуда.
„Али, мислим да бисмо до самита у Будимпешти сви били спремни да то тада и учинимо, ако ово није превише амбициозно“, поручио је Сијарто.
Истакао је да Мађарска чврсто подржава иницијативу ОБ и да су те земље направиле неопходне кораке за интеграцију у ЕУ, као и да је сада коначно тренутак да Брисел делује.
Долазимо у срамотну ситуацију да је Брисел увек два или три корака иза, где би требало да будемо, додао је Сијарто.
Он је нагласио да да би, ако би Мађарска одлучивала, ЗБ већ био примљен у ЕУ.
„Ми смо фрустрирани оним што се тренутно дешава у вези са политиком проширења у Бриселу“, навео је Сијарто.
Он је рекао да је почаствован што се обраћа на самиту ОБ у Београду, нарочито ако се узму у обзир веома изазовне околности у Европи и криза у Украјини, као и његов економски утицај и разарајућа криза у снабдевању енергијом.
„Све је то направило окружење у Европи које је завршило у катастрофалном слабљењу Европе и ЕУ. Морамо да кажемо истину овде за овим столом. А истина је да лидери ЕУ нису могли да спрече људе у Европи да плате цену рата за који уопште нису одговорни. Тако да верујемо да морамо да размотримо како да избегнемо даље проблеме и утицај рата на такав начин да не постане фаталан по наш континент“, навео је Сијарто.
Сматра да ова ситуација мора да покаже свакоме да политика проширења мора да буде сада најважнија политика ЕУ.
Сада је Европи дефинитивно потребан Западни Балкан, поручио је Сијарто.
Пре почетка конференције за штампу потписани су Меморандум о сарадњи Србије и Албаније у енергетици и Споразум о прехрамбеној сигурности.

Ковачевски: Србија и Северна Македонија треба да изграде гасни интерконектор

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас да би између те земље и Србије требало да буде направљен гасни интерконектор, као и да ће Северна Македонија понудити Србији и Албанији струју ако буде имала вишак у својој производњи, док са друге стране Србија има гас, а Албанија ради на пројекту развоја ЛНГ терминал (за течни природни гас) у луци Валона.
„Ако будемо имали вишка у производњи струје, понудићемо Србији и Албанији. Србија има гас, али није направљен гасни интерконектор између две земље и то морамо да урадимо средњерочно“, истакао је Ковачевски одговарајући на питање новинара која ће то бити гасна рута између Србије и Северне Македоније, затим у вези са проналаском резерви гаса и нафте у Албанији и како ће Отворени Балкан помоћи земљама чланицама када је реч о енергетици.
Ковачевски је казао је та земља ставила у погон све капацитете за производњу струје.
Наводи да се све земље суочавају са несташицама струје и високом ценом енергената и сировина за производњу струје.
„Ако погледате, гаса и нафте нема довољно за снабдевање. Политичари који дају овим несташицама политичку димензију... то није тачно, јер гаса нема довољно због сукоба у Украјини, а због тога има мање нафте, слаби и проток ветра, суша је у Европи, не може да се рачуна на нуклеарке у Француској и Немачкој...“, рекао је Ковачевски и додао да високе цене значе и мање снабдевање.
Додао је да је најквалитетнији угаљ из Албаније и Грчке, али да је пре коштао 43 евра по тони, док је сада више од 90 евра, као и да је транспорт поскупео.
Поручио је да треба да се изгради и гасовод између Солуна и Северне Македоније.
Ковачевски каже да Албанија развија луку Валона са ЛНГ терминалом и истиче да је за међусобну подршку земаља ОБ потребно да се уложи у изградњу гасовода, железнице и путева.
„Такође, високонапонска мрежа није обновљена између Северне Македоније, Косова и Црне Горе, што прави проблеме и то морамо сами да урадимо, како би могли да пребацујемо више електричне енергије“, рекао је Ковачевски.
Додао је да у Северној Македонији праве соларне паркове и да су понудили Србији и Албанији да то буде регионални пројекат.

Рама потврдио налазиште нафте и гаса у Албанији

Премијер Албаније Еди Рама је потврдио је да постоји налазиште нафте и гаса у југоисточној Албанији и да се тек сада обављају анализе и процене колико тога ће моћи да се експлоатише пошто је на великој дубини.
„Разговарали смо данас, што је и део меморандума између Албаније и Србије о сарадњу у области рударства и енергетике и да радимо 100 одсто на увођењу зелене енергије“, рекао је Рама.
Додаје да је Албанија ослоњена на хидро потенцијале у производњи струје, а Србија више на угаљ.
„По питању гаса, Албанија има историјску могућност да прође озбиљну трансформацију луке Валона и сада је у току пројекат за трансформацију енергију и да ту луку претвори у ЛНГ терминал“, рекао је Рама и додао да би струје могла да се производи и путем транформације гаса на улазу у тај терминал.
„Северна Македонија и Косово могу да постану део овог пројекта“, додао је Рама.
Каже да би Албанија могла да постане нето извозник струје у наредним годинама, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала