Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Отворени Балкан: Размишљамо да позовемо земље ЕУ у Иницијативу

© Sputnik / Лола ЂорђевићСамит Отворени Бачкан, учесници и гости
Самит Отворени Бачкан, учесници и гости  - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић отворајући данас самит иницијативе „Отворени Балкан" у Београду поручио је како по његовој оцени од успеха овог пројекта зависи колико ће земаља које су чланице ове иницијативе успети да осигурају своју добру економску будућност , али истовремено и да он учврсти мир и стабилност у региону.
„За нас је ово од изузетног значаја јер од тренутка када смо основали ову иницијативу чини ми се да никада није било више пажње и енергије усмерене на успех самог пројекта. Чини ми се да од успеха овог пројекта зависи колико ћемо успети да осигурамо добру економску будућност наших земаља, али истовремено да учврстимо мир и стабинот у региону“, рекао је он.
Позвао је све политичке актере, власт и опозицију у све три земље да разумеју значај пројеката и помогну да се уради нешто велико за будућност.
„Када ово будемо урадили у потпуности ће свима бити јасно какви су резултати инцијативе", истакао је он.
Вучић је подсетио да је ово први самит „Отвореног Балкана“ од отварања приступних преговора Северне Македоније и Албаније са ЕУ.
„Верујем да су, колико смо могли и Србија и сви остали, помогли остварењу тог циља. Надамо се да ће инцијатива даље доприносити економском јачању и повезивању, али и пружити могућност која је од великог значаја да говоримо у региону једним гласом и када се ради о кључним питањима од интереса за земље и цео регион“, објаснио је он.
Оценио је да досадашњи прогрес није био мали, али и додао да не може рећи да су задовољни и темпом, јер, каже, чини му се да је могло брже.
„Успостављање зеленог коридора за превоз намирница на граничним прелазима довео је до раста трговине у овом сектору за 17 одсто, а отварање наменских возних трака скратило је досадашње вишесатно чекање на 10 до 15-так минута, што немерљиво олакшава пословање компанијама“, рекао је он.
Нагласио је да ће надлежни органи наставити са напорима да се смањи чекање робе и путника на граничним прелазима, а Србија ће наставити да ради на модернизацији инфраструктуре на прелазу Прешево, где ће бити додате даље две траке.
Изразио је наду и да ће још успешније тећи примена усаглашених докумената, као што су фитосанитарни сертификати.
„Документа која данас потписујемо су резултат наше опредљејености да сарадња достигне још већи ниво“, подвукао је он.
Захвалио се посебно премијеру Црне Горе, председавајућем Савету министара БиХ, али и шефовима дипломатије Мађарске и Турске, што су дошли у Београд на Самит и поручио:
„Ви нисте наши гости, ми смо чини нам се толико везани и потребни једни другима што показује и учесталост наших сусрета, да верујем да ћемо без обзира што неки нису формално део Отвореног Балкана и што неки неће бити, да ће моћи да развијамо даљу могућу сарадњу“.

Озбиљно ћемо размислити да позовемо и земље из ЕУ у ОБ

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас у Београду да ће лидери земаља чланица озбиљно размислити да позову да у регионалну иницијативу и друге битне земље и из ЕУ важне за тај регион, као што су Грчка, Италија, Турска и Мађарска.
"Иницијатива ОБ не треба више да тражи оправадање за своје постојање, нити ми више треба да објашњавамо, она сада довољно говори за себе и они који имају визију за будућност и желе то да виде и чују нас, то ће разумети", истакао је Рама.
Каже да су на овај састанак били позвани представници Италије и Грчке, али да су били спречени да присуствују и најавио да ће свакако бити позвани на следећи самит у Тирани.
"Премијер из једне европске земље ме позвао и питао зашто нас нисте позвали и рекао сам да ћу разговарати са својим колегама о томе и да ће вероватно бити позвани, као и да ми је веома драго што постоји интересовање за иницијативу ОБ", истакао је Рама.
Истакао је да чланице ОБ желе да извуку максимум из те иницијативе и да зато позивају и друге земље да се прикључе.
"Озбиљно ћемо размислити да упутимо позиве и другим партнерима и земљама ЕУ и нико не треба да буде љубоморан на нас", рекао је Рама и додао да данас на самиту у Београду присуствују министари спољних послова Турске и земље ЕУ - Мађарске, као и да је ту и амбасадор САД у Београду Кристофер Хил.

Направљен кључни корак у кључно време

Иницијативом "Отворени Балкан" Северна Македонија, Албанија и Србија направиле су кључни корак у кључно време, оценио је данас премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски на самиту који се одржава у Београду у оквиру иницијативе "Отворени Балкан".
Ковачевски је на почетку обраћања цитирао Хенрија Форда, који је рекао: "То што смо се окупили је почетак, да останемо заједно је напредак, а заједнички рад је успех".
"То је Хенри Форд рекао и то данас можемо да потврдимо. Наше окупљање, то што смо остали заједно и што радимо заједно јесте покретач који нас гура кроз изазове предстојеће зиме због које је забринут цео свет", рекао је Ковачевски.
Истакао је да је данас јасно да су иницијативом "Отворени Балкан" Северна Македонија, Албанија и Србија направиле кључни корак у кључно време.
"Окупили смо се како бисмо промовисали регионалну сарадњу на путу ка Европској унији. Заједно смо се посветили томе да олакшамо слободно кретање људи, роба, услуга. Изградили смо комшијске односе и поверење између пријатељских земаља", рекао је Ковачевски и додао:
"Док неки други разматрају да ли ово може да нас скрене са европског пута ми, напротив, верујемо да смо урадили оно што је неопходно за наше грађане и наше земље на европски начин, промовишући регионалну сарадњу, као што то чине и земље у Европи".

Мађарска и БиХ спремне да се придруже сарадњи земаља ОБ

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је данас на самиту земаља Отвореног Балкана да је Мађарска спремна да се придружи сарадњи земаља чланица те регионалне иницијативе. Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија такође је рекао да приступање БиХ Иницијативи сасвим извесно.
"Мађарска је спремна да се придружи овој уској и блиској сарадњи земаља ОБ, када је реч о интегрисаним енергетским тржистима, било да је реч о гасу, струји и размени енергије. Спремни смо да се придружимо и блиској сарадњи када је реч о обезбеђивању безбености хране, као и када је реч о привлачењу инвестиција у овом региону", рекао је Сијарто.
Казао је да је то можда у овом тренутку амбициозна понуда.
"Али, мисилим да бисмо до самита у Будимпешти сви били спремни да то тада и учинимо, ако ово није превише амбициозна", поручио је Сијарто.
Истакао је да Мађарска веома подржава иницијативу ОБ и да су те земље направиле неопходне кораке за интеграцију у ЕУ, као и да је сада коначно тренутак да Брисел делује.
Тегелтија је оценио данас да је процес Отвореног Балкана незаустављив јер никоме није ништа лоше донео, пе је тако и приступање БиХ том процесу сасвим извесно.
Тегелтија је, говорећи на Самиту у оквиру Иницијативе Отворени Балкан у Београду, казао да сада само два човека коче приступање БиХ Отвореном Балкану и истакао да ће и то проћи и поручио да је привреда БиХ партнер привредама у региону, без обзира што БиХ још није део Отвореног Балкана.
Захвалио је председнику Србије Александру Вучићу, премијеру Албаније Едију Раме и премијеру Северне Македоније Димитру Ковачевском што за БиХ држе отворена врата за Отворени Балкан, што не постављају политичке услове, немају жељу да мењају Устав БиХ као неки други, али имају жељу да БиХ буде део Отвореног Балкана.
"Највећи број грађана БиХ и пословне заједнице је јасно опредељен ка овом процесу и надам се да када будемо сумирали резултате за 2022. годину да ћемо у међусобним трговинама имати боље резултате него у 2021.", казао је Тегелтија.
Отворени Балкан - Sputnik Србија, 1920, 01.09.2022
СРБИЈА
Отворени Балкан се отвара и за Мађарску и Турску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала