- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шеф ИАЕА потврдио: Забележени трагови од гранатирања Запорошке нуклеарке

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаЗапорошка нуклеарна електрана
Запорошка нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Пратите нас
Мисија Међународне агенције за нуклеарну енергију (ИАЕА) забележила је трагове од гранатирања Запорошке нуклеарне електране и јасно је да је "физички интегритет" електране нарушен неколико пута, саопштио је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси.

„Видимо војну активност око електране. Мој тим и ја смо видели рупе, трагове од гранатирања на зградама. То значи да физички интегритет није био нарушен једном, него више пута... Очигледно је да се у региону (где се налази нуклеарка), у том делу Украјине воде велике борбе. Војна активност је у порасту у том делу земље. То ме веома брине“, рекао је шеф ИАЕА новинарима након повратка у Беч, прецизирајући да „постоји статистичка вероватноћа да дође до оштећења електране“.

Такође је објаснио какво је стање у нуклеарки.

„Електрана ради. Ти експерти (руски и украјински) имају професионалан однос. Сви су они стручњаци у нуклеарној сфери, стога знају шта раде и о чему говоре“, прецизирао је Гроси.

Он је потврдио да ИАЕА оставља за стално у нуклеарки два инспектора.

„Успостављамо стално присуство на лицу места. Овог пута два инспектора ће наставити са радом“, рекао је Гроси, додајући да су се и Русија и Украјина сложиле да поменута два експерта агенције остану у електрани.

На питање да ли ће стална мисија напустити електрану након одласка војске, Гроси је рекао да ће „ИАЕА остати тамо докле год буде потребно“.
По речима Гросима, током посете Запорошкој нуклеарки, видео је све што је требало да види.
„Што се тиче идеје коју сам видео у појединим коментарима и реакцијама о томе да нам нешто нису показали, да нас нису пустили… Видели смо што сам тражио да видим, све што сам захтевао“, појаснио је шеф ИАЕА.
Гроси је додао да ће 6. септембра известити Савет безбедности УН о резултатима посете Запорошкој нуклеарки.
Касније се огласила представница прес-службе УН Ери Канеко која је саопштила да УН поздрављају то што ће инспектори ИАЕА остати у Запорошкој нуклеарки за стално.
Истовремено је позвала да се осигура безбедност у електрани.
„Немамо никакве информације из прве руке. Треба да учинимо све како бисмо осигурали безбедност у нуклеарној електрани и око ње, и надамо се да ће стране тако поступати“, казала је Канеко.
Делегација Међународне агенције за нуклеарну енергију, на челу са генералним директором Рафаеом Гросијем, посетила је Запорошку нуклеарну електрану 1. септембра. Шеф делегације „Росатома“ и радници у Запорошкој нуклеарки показали су им делове електране који су оштећени приликом гранатирања украјинске војске. Како је рекао Спутњику стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов, два службеника ИАЕА остаће у Запорошкој нуклеарки за стално.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Специјална операција у Украјини
Украјина признала нападе на Енергодар у коме се налази Запорошка нуклеарка
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала