- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Храст на Повлену за кавалира старог премера I Орбита културе

© Sputnik . СпутњикРадован Бели Марковић
Радован Бели Марковић - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Да ли је споменик на Повлену подигнут великом српском писцу Радовану Белом Марковићу добар показатељ да лајковачког литерату нећемо заборавити?
Ко је био и чиме је све српску културу задужио овај јединствени „кавалир старог премера“, творац „Повленског човечанства“?
Хоће ли улога његовог дела у српској књижевности тек сада, после смрти, бити научно добро одмерена и постављена на високо место које заслужује – за „Орбиту културе објашњавају председник удружења Бели Повлен, академик и песник Матија Бећковић и проф. др Радивоје Микић, дугогодишњи истраживач и аналитичар дела великог лајковачког писца.
Због чега је критика нови роман „I-SKY“, готово одмах по објављивању високо оценила као футуристичку причу у најбољем духу „Матрикса“, зашто се ово дело чија се радња дешава у будућности у којој делимично живимо, баш као и претходни бестселер „Цариградски друм“ чита и као добар предложак за будући филмски сценарио – питамо аутора романа „I-SKY“ – свештеника, редитеља и публицисту Ненада Илића.
У чему је тајна вечне популарности „Кармине буране“, дела Карла Орфа које се 3. септембра изводи на београдском Ушћу, у оквиру великог концерта „Музичка визија Балкана“, због чега је ова ода радости и животу остала једно од најомиљенијих и најизвођенијих музичких дела и за публику и за извођаче – питамо учеснике овог вечерашњег спектакла, Николу Живковића, начелника уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ и младу музичку звезду, солисту у „Карними бурани“, сопрана Марију Јелић.
Како се о савремености упркос њеној туробности може писати на духовит и готово урнебесан начин, да ли су сатира и хумор најбољи алати за превазилажење свакодневних фрустрација, зашто сматра да сатиричари попут лекара треба да скидају катаракту са очију читалаца, и како му то већ две и по деценије полази за руком чинећи да његове књиге буду на врховима топ листа најчитанијих – за Спутњик открива аутор бестеселера „Писма из Србије“, „Да је боље не би ни ваљало“, „Србијо, Бог ти помого“, „Ништа није смешно“ – Бојан Љубеновић.
На годишњицу смрти Живка Николића, аутора култних филмова „Љепота порока“, „Чудо невиђено“, „Смрт господина Голуже“, „Јована Лукина“… редитељ Страхиња Савић који је докторирао с тезом „Наративни универзум Живка Николића“ за „Орбиту културе“ открива због чега сматра да је „црногорски Фелини“ прави репрезент орнаменталног, етнолошког, чак и антрополошког модернизма.
Како ће протећи прослава четрдестог рођендана легендарног бенда „Партибрејкерси“ , шта ће се све чути на концерту 22. септембра у Атријуму Београдског сајма – за Спутњик открива Зоран Костић Цане.
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе 3. 9. 2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала