- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Папа распустио вођство Малтешких витезова

© Sputnik / Милена ЦмиљанићМалта, Валета
Малта, Валета - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Папа Фрања распустио је данас вођство католичког верског реда и хуманитарне групе Малтешки витезови и поставио привремену управу уочи избора новог лидера.
Промена, коју је папа донео уредбом, дошла је након пет година оштре дебате унутар реда, али и између неких највиших чланова старе гарде витезова и Ватикана око новог устава, пренео је Ројтерс.
Група, чији је формални назив Суверени војни болнички ред светог Јована Јерусалимског са Родоса и Малте, основана је у Јерусалиму пре скоро 1.000 година да би пружала медицинску помоћ ходочасницима у Светој земљи.
Та група данас има вишемилионски буџет, око 13.500 чланова, 95.000 волонтера и 52.000 медицинара који воде избегличке кампове, центре за лечење од дроге, програме за помоћ у катастрофама и клинике широм света.
Група нема своју територију, изузев палате и канцеларија у Риму, као и тврђаве на Малти, али се њен суверенитет препознаје кроз пасоше и регистарске таблице.
Имају дипломатске односе са 110 земаља и стални посматрачки статус у Уједињеним нацијама, што им дозвољава да делују као неутрална страна у мировним мисијама у ратним зонама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала