Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Патријарх у Будимпешти: Тродневна посета Епархији будимској и сусрет са државним врхом Мађарске

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Патријарх српски Порфирије допутовао је данас у Будимпешту на почетку званичне тродневне посете Епархији будимској.
Свечани дочек српског патријарха приређен је у Амбасади Србије у Будимпешти, док је у цркви Светог Ђорђа служена доксологија.
„Ево нас данас на Дунаву, на најсевернијој тачки наше јурисдикције, где су ваши и наши преци још у 16. столећу, овде на овом месту, подигли и почели да подижу храмове“, поручио је патријарх.
Он је рекао да су наши преци у Сентандреји у најкраћем року подигли осам велелепних храмова, живећи истовремено веома оскудно, у колибама и земуницама, саопштено је из СПЦ.
„Они су стојећи између чекића и наковња, у сукобу тада великих сила Турске и Аустрије - нажалост непрестано смо и ми суочени и суочавамо се са разним сукобима и неретко опет великим - нашли најбољи и једини прави модел да не само не нестану као народ, него да опстану и да буду веома плодотворни, да обогате себе, јер обогаћyјући себе и своју културу, обогаћују и оне који су око њих", рекао је он.
Са собом су, како је додао, преко Саве и Дунава понели оно што је најважније, оно што их духовно конституише и чува, иконе, мошти светих, друге реликвије.
После свечане доксологије патријарх је са пратњом посетио Амбасаду Србије где је поручио да је веома дуга историја преплитања судбина српског и мађарског народа који су не само упућени кроз историју једни на друге, него су кроз историју и заједно живели, док данас Мађарска и Србија имају не само разумевање, него и истинску сарадњу у свим сегментима.
Повод посете патријарха је стогодишњица успостављања Српске патријаршије и двадесета годишњица архијерејског служења епископа Лукијана на челу Епархије будимске.
Патријарх ће сутра уз саслужење више архијереја Српске православне цркве служити литургију у Саборној цркви у Сентандреји, саопштила је СПЦ.
Током посете Епархији будимској патријарх Порфирије састаће се са државним врхом Мађарске и посетиће српске институције у тој земљи, преноси Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала