- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

До сада невиђени ризик: Немири прете у више од 100 држава

© AP PhotoНемири у Техерену, Иран
Немири у Техерену, Иран - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Државе широм света погођене су до сада невиђеним ризиком од грађанских немира, стоји у извештају „Вериск Мејпелкрофта“, консултантске куће са седиштем у Великој Британији.
У последњем кварталу, у преко стотину држава у свету појавио се „повећани ризик“ од грађанских немира, саопштила је ова компанија, која редовно објављује Индекс грађанских немира (ЦУИ).
Индекс се заснива на скупу различитих истраживања, која обрађују различите факторе као што су инфлација и владини механизми за превазилажење или гушење, а такође и укупан утицај немира.
Међу 198 држава, показало се да се ризик од грађанских немира смањио у свега 42 током посматраног периода, док се у 101 повећао. У остатку је ситуација остала непромењена у односу на претходни квартал. Компанија је повезала растући ризик од грађанских немира са „утицајем инфлације на цене основне хране и енергије“.

„Утицај је очигледан широм света, због незадовољства становништва растом трошкова живота у развијеним и друштвима у развоју, протежући се од ЕУ, преко Шри Ланке и Перуа до Кеније, Еквадора и Ирана“, наводи се у саопштењу за јавност које преноси РТ.

Европа се издваја на негативној ранг листи, а пораст ризика од грађанских немира тумачи се у контексту украјинске кризе. Консултанти „Вериск Мејпелкрофта“ очекују да ће се ситуација на континенту погоршавати у наредних шест месеци, а „Босна и Херцеговина, Швајцарска, Холандија, Немачка и Украјина су међу државама са највећим пројектованим порастом ризика“, додаје се.
Регистровани пораст ризика од грађанских немира највећи је од када је компанија 2016. први пут објавила ЦУИ.
„С обзиром да више од 80 одсто земаља широм света бележи инфлацију изнад 6%, социоекономски ризици достижу критичне нивое. Скоро половина свих земаља у ЦУИ сада је категорисана као високо или екстремно ризична, а очекује се да ће велики број држава доживети даље погоршање у наредних шест месеци“, примећује се у извештају „Вериск Мејпелкрофта“.
Мало је вероватно да ће се глобални тренд ускоро променити, упозорила је компанија.
„Само значајно смањење глобалних цена хране и енергије може зауставити негативни глобални тренд ризика од грађанских немира. Страхови од рецесије расту и очекује се да ће инфлација бити гора у 2023. него у 2022.“, објашњава се.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала