- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стратешки потез Милорада Додика за националну идеју - некима се неће свидети

© Sputnik / Дејан СимићТабла на згради председника РС
Табла на згради председника РС - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2022
Пратите нас
Идентификациона национална картица занимљива је идеја, и уколико је Србија подржи, сви Срби, ма где живели, моћи ће да уживају иста права у РС - здравствену заштиту, услове запослења и инвестирања. Ово није само економски већ и стратешки корак Милорада Додика будући да на овај начин РС постаје домаћинска кућа за све Србе расуте по свету.
Овако предлог иницијативе Милорада Додика да Република Српска и Србија креирају идентификациону националну карту за све људе који се идентификују с Републиком Српском чиме би остварили право на школовање, здравство, отварање фирми и објеката, оцењују саговорници Спутњика.
© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Милорад Додик
Оно што је засад непознаница јесте под којим условима би се стицало право на коришћење картице те које све повластице и под којим условима би њени корисници могли да остваре.

Посао без чекања

Анђелко Козомора, политички аналитичар из РС сматра да је Додикова идеја још на нивоу замисли али да би њеном реализацијом Срби из Србије али и они из региона и света, могли да остваре социјална и радна права у РС без ограничења са којима се сада суочавају.

„Уколико у овом тренутку неко из Србије пожели да ради у РС најпре мора да добије посебну дозволу Фонда за запошљавање која важи годину дана, при чему чињеница да је рецимо реч о дефицитарној професији не мења ништа. Прича о специјалним везама ту одмах пада у воду. С друге стране, са идентификационом картицом не би било тих препрека те би Србин из Београда у Бањалуци, као Бањалучанин у Београду, уживали иста права“.

Корисна национална идеја

Иако Додик није прецизирао детаље, Козомора претпоставља да услови за добијање идентификационе картице неће бити строги и ригорозни те да ће то бити начин да се утврди тачан број Срба у дијаспори заинтересованих да са матицом одржавају присније везе него што је то био случај до сада.
© Sputnik / Дејан СимићСрпске заставе на улицама Бањалуке
Српске заставе на улицама Бањалуке - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Српске заставе на улицама Бањалуке

„То је корисна национална идеја сасвим подређена интересима грађана који би на овај начин лакше долазили до лекара, посла и других погодности попут важења возачке дозволе. У овом тренутку тако нешто није могуће“.

Порука упућена Србима ван БиХ

Потпредседник Народне Скупштине РС Денис Шулић напомиње да је смисао ове карте порука упућена Србима ван РС и БиХ да је њихова матица спремна да учини све како би направила добар амбијент за пословање или повратак људи из земаља Западне Европе

„Сви они који су напустили РС пре и у време рата, а сада већ можемо говорити о трећој генерацији Срба у свету, треба да се у РС осећају као у својој кући“.

© Министарство одбране Републике СрбијеМанифестација "Дани Републике Српске у Србији"
Манифестација Дани Републике Српске у Србији - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Манифестација "Дани Републике Српске у Србији"
Милорад Додик ће, сматра Шулић, на ову тему разговарати и са руководством Србије, те као што је Србија обезбедила могућност да сваки грађанин Републике Српске са местом пребивалишта у РС добије држављанство Србије, тако ће, реципрочно, и сваки Србин из Србије уживати сва права у РС.

„Ово је на неки начин наша порука људима из Србије да су добродошли у РС али не само као гости већ и као домаћини. Као што се осећају у Београду, Нишу или Новом Саду тако ће моћи да се осећају и у Бањалуци, Градишки, Требињу или Вишеграду“.

Некима се идеја неће свидети

О томе колико слободе у тумачењу ове идеје можемо очекивати од Сарајева, Козомора кратко одговора- неизмерну. По њему, нема сумње да ће у Бошњаци у свему препознати „подмуклу“ идеју српског света, Велику Србију, актуелизовање меморандума САНУ и повратак на Милошевићеву политику.
© AP Photo / Amel EmricПротест у Сарајеву против хапшења Насера Орића - архивска фотографија
Протест у Сарајеву против хапшења Насера Орића - архивска фотографија - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Протест у Сарајеву против хапшења Насера Орића - архивска фотографија

„Они већ годинама не дозвољавају било какав приснији однос Срба из БиХ,односно РС са Србијом, а затим и са осталим Србима у дијаспори, занемарујући чињеницу да је Србија потписник и гарант Дејтонског мировног споразума“.

Реакцији Бошњака ће, сматра, претходити консултације са америчком амбасадом али и самозваним чланицама Квинте које се противе било каквом напретку не само Срба у БиХ већ Срба уопште.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала