Кошаркашка лопта - Sputnik Србија, 1920
Евробаскет 2022
Европско првенство у кошарци 2022. године игра се у четири државе и пет градова, а репрезентација Србије је један од водећих кандидата за висок пласман. Сва дешавања са смотре најбољих кошаркашких селекција Старог континента пратите уз Спутњик спорт.

Миљеновићева асистенција: Још само Милутинов

© SputnikНенад Миљеновић
Ненад Миљеновић - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
У току Европског првенства у кошарци многе очи биће упрте у Николу Јокића и Василија Мицића, а колумниста Спутњика спорта управо је њихов некадашњи саиграч из Меге и бивши кошаркаш Партизана – Ненад Миљеновић.
Слободан дан на Евробаскету, идеалан за сређивање првих утисака...
Да кренемо редом:
Група А ми делује доста слабије од групе Б, не бих се изненадио да све те екипе које из А групе прођу даље имају много проблема у осмини финала. Шпанија није имала неког ривала у Бугарској, та утакмица ништа конкретно не показује, видећемо их против јачих ривала. Црна Гора је показала квалитет, победила је Белгију, намучила је Турску, која такође није изгледала нешто посебно.
Имали су проблема Турци, муче се јер немају играче на позицији четири. Покушавају то да замаскирају са Османом на четворци, али им баш и не иде.
Група Б је изванредна, сигурно најбоља на првенству. Босна се наметнула као пета озбиљна екипа, заиста. Поседују квалитет да се супротставе добрим репрезентацијама, што су показали, постоји хијерархија у тиму.
Све вести са Евробаскета пратите у нашем специјалу.
Словенија - Литванија је најбоља утакмица на првенству до сада по квалитету и физикалности. Литванцима недостаје споља неко осим Григониса ко може да донесе поене, као што је Дончић имао помоћ у Драгићу.
Литванија је имала више изгубљених лопти него асистенција, а то значи да им фали креације у спољној линији. Играју баш чврсто и биће незгодни у елиминационој фази.
Французи муче исти проблем као и Литванци, недостају им Де Коло и Батум. Не може Фурније сам, није неко ко може сам то да носи као што може Дончић. Може неко да се наметне у току првенства, али објективно тешко, они су најтањи на спољним позицијама.
Словенци су одлични, сада се види колико је Драгић недостајао на Олимпијским играма, да додатно растерети Дончића. Код Словеније је занимљива једна ствар: Докле год им „иде“ један напад, они га „врте“. Тај шпански пик ен рол рецимо Литванци у великој мери нису могли да одбране.
Ради се о врсти пик ен рола који се се игра са тројицом играча. Један бек је на лопти, центар долази у пик ен рол, а онда други бек поставља леђни блок том центру. Такву акцију Словенија је играла до изнемоглости са Дончићем, Препеличем и Тобијем, у троуглу.
Немачка изгледа добро. Играју често са двојицом високих, да ли је то Фојтман или Тиман који могу да шутну споља и рашире противничку одбрану, а јасно је и да доста зависе од Шрудера. Зависи какав му је дан, зависи од шута. Може да им буде проблем ако Шрудер не може да погоди са полудистанце - у случају да се противник коцка и игра у „дропу“, односно испод блока против његовог пик ен рола.
У таквим ситуацијама се противничким бековима „пушта“ шут.
Наша група...
Делује да смо ми најбоља екипа, да је Холандија најслабија, а од ове четири преостале екипе може свако свакога да добије.
Успео је селектор Светислав Пешић да распореди минутажу нашим играчима, да будемо свежи, турнир је дугачак. Позитивно је што имамо добар проток лопте, отворене шутеве и што не губимо много лопту, а имамо доста асистенција.
Дајемо много поена из рекета.
Промене петорке... Углавном су Јокић и Васа излазили заједно из игре, па су се мењале петорке, чак и пробале неке ствари против Холандије. Види се да Никола Милутинов јако недостаје јер прави разлику у другој петорци у односу на противничке центре. Он нам је велика предност када Јокић мора да одмори.
Можда и селектор убудуће не буде толико изводио Васуи Јоку заједно из игре у исто време, већ да остане један на паркету, па да онда и тај прелаз из петорке у петорку буде мало „лакши“.
Финци су следећи противник, Лаури Марканен је одличан играч, само је питање колико ће имати снаге да игра на нивоу цео турнир, потрошња му је велика, али он је и навикао у НБА да игра дан за даном. Одличан кошаркаш.
На крају, група Ц.
Грчка – Хрватска је била добра утакмица, види се да је лош репрезентативни период иза Хрвата, да су се скупили, направили добар тим. Желе да направе резултат и да су јако мотивисани, зато и мало под притиском.
За Грчку ће бити кључ да Јанис Адетокумбо добија помоћ од Тајлера Дорсија, Костаса Папаниколауа, Костаса Слукаса, Ника Калатеса...
Јанис ће свакако да уради своје.
Биће јако незгодни у наставку турнира. Имају квалитет. Сигурно су један од главних фаворита за највећи домет.
До следећег јављања...
Пише: Ненад МИЉЕНОВИЋ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала