- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Прашки скандал Аналене Бербок – да ли јој је Украјина преча од немачких бирача

© AP Photo / Armin DurgutМинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок
Министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Изјавом да ће Немачка остати доследна санкцијама Русији, какво год да је расположење грађана те земље, Аналена Бербок је отворила политичку аферу са засад несагледивим последицама. У околностима кад цене дивљају а немачке занатлије поручују „Ово није наш рат“, овакво демонстрирање лојалности кијевском режиму делује као ругање сопственом народу
Спорну изјаву Бербокова је дала на конференцији у Прагу, претенциозно названу "Јасна и тренутна опасност за демократију: Како одговорити?" . Бербокова је на скупу коме је присуствовао и шеф украјинске дипломатије Дмитриј Кулеба рекла следеће:

"Ако сам дала обаћање народу у Украјини да ћемо остати уз вас док год смо вам потребни онда желим да се то и пренесе. Без обзира шта мисле моји немачки бирачи, желим да се то пренесе украјинском народу."

То значи да ће свака мера коју донесем, додала је, трајати док Украјини то буде потребно. Бербокова је констатовала и да предстоји зима када ћемо се, како је рекла, суочити са изазовима као демократски политичари.
© AP Photo / Michael SohnПротести у Берлину
Протести у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Протести у Берлину

"Људи ће изаћи на улицу и рећи: `Не можемо да плаћамо цену енергије`. И ја ћу рећи: `Да, знам, па помажемо вам социјалним мерама.` Али не желим да кажем: `У реду, онда престајемо са санкцијама Русији.` Остаћемо уз Украјину, а то значи да ће санкције остати такође зими, чак и ако политичарима буде заиста тешко.”

Иако се, по речима политичког аналитичара Мирослава Стојановића, немачко Министарство спољних послова нетом огласило изјавом да се иза погрешне интерпретације Бербекова назиру трагови руских сајбер мајстора, видео снимак са конференције недвосмислено демантује Министарство.

Велико узнемирење

Ова доста проблематична изјава изазвала је велико узнемирење у Немачкој, коментарише Стојановић, па су, наводи, конзервативци и неколико опозиционих партија - Левица и Алтернатива за Немачку, затражили њену смену

„Спочитавају јој да не сме никога да стави испред Немачке, и да није ту да би штитила интересе не Украјинаца већ својих грађана који су је због тога и изабрали. Направила се велика афера око тога јер је у околностима када инфлација бележи рекордни раст у ваздуху много негативног електрицитета“, каже наш саговорник и подсећа на недавну изјаву Шолца да ће цена енергената бити буре барута за социјалне немире.

Рачуни стижу

О атмосфери у Немачкој најбоље илуструје звиждук који прати свако Шолцово јавно излагање. Он је, указује Стојановић, један од ретких немачких канцелара који је успео да за тако кратко време потроши толико политичког капитала што није забележено у скоријој историји Немачке.
© AP Photo / Manu FernandezНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Немачки канцелар Олаф Шолц

„Стижу рачуни које огроман број грађана неће имати могућности да плати. То би могло бити увод у социјални немире. Анализе су показале да када би у овом часу били избори, под претпоставком да се председник Владе директно бира, 65 одсто Немаца га не би изабрало. Социјалдемократе су сада испод Зелених по проценама тако да је ситуација унутар коалиције доста драматична“, каже Стојановић.

Самоубилачке одлуке

О томе да је Немачка уводећи санкције Русији пуцала у сопствену ногу више нико не сумња. Бумеранг санкција је пред немачким вратима и док, речима нашег саговорника, руска привреда показује изненађујућу виталност, Немци морају да плаћају гас који више не могу да набаве ни по далеко већим ценама него што је то био раније случај.
© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаРадник на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области
Радник на изградњи гасовода Северни ток 2 у Лењинградској области - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Радник на изградњи гасовода "Северни ток 2" у Лењинградској области

„Рубља је ојачала, Русија зарађује на извозу енергената на другим странама више него што је иначе зарађивала, а Немачку очекује неизвесна зима. Формула немачког економског чуда је почивала на две премисе-јефтином руском гасу који је доносио благостање Немцима и конкурентности њихове привреде према другим привредама света, као и велико кинеско тржиште. Сада Немачка удара на стубове носаче своје економске моћи, проглашавајући их грешкама у политици пређашњих влада. Ослобађање од зависности од Руса и Кинеза су заиста самоубилачке одлуке“.

Немачка је прва жртва рата

Несумњиво да је, каже Стојановић, Немачка највећа жртва међу државама које су увеле санкције Русији.

“Немачка је дипломатски и политички крварила да спаси Северни ток 2 јер су вршени жестоки притисци од стране свих америчких администрација - од Обаме до Бајдена - да се од тога дигну руке Оног часа када је завршен, нова гарнитура га је жртвовала“, констатује наш саговорник и додаје да би Немачка, да је имала Северни ток 2, макар ових неколико месеци од избијања сукоба у Украјини, или да је имала храбрости да се одупре притисцима, имала пуне резервоаре зато што је Северни ток 2 дуплирао проток гаса у односу на Северни ток 1.

Формална подршка ће остати, али суштинска…

На питање колико дуго још Немачка може да даје предност спољној у односу на унутрашњу политику Стојановић каже да је то тешко проценити али да бар формално Немачка неће искочити из кола санкција.
© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаВојна парада за Дан независности Украјине
Војна парада за Дан независности Украјине - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2022
Војна парада за Дан независности Украјине
„Шолц понавља да ће Немци помагати Украјини све док год то буде потребно, али се осећа замор међу западноевропским земљама. Ефикасност помоћи која се пружа Украјини не даје резултате, ништа се не помера на фронту у корист украјинске војске, а много од оружја, модернијег, које се нашло тамо, није употребљено него је продато. Замор се наслуђује и он ће почети да круни јединство. Немачка уколико дође до озбиљнијих масовних немира, мораће да од тога дигну руке, политичке фразе ће остати, али ће изостати помоћ на штету сопственог народа“, сматра Стојановић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала