Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шолц и Макрон послали писмо и у Приштину: Од Куртија траже исто што и од Вучића

© Фото : Youtube/Ihr Programm/PrintscreenЕмануел Макрон и Олаф Шолц
Емануел Макрон и Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон и канцелар Немачке Олаф Шолц упутили су заједничко писмо премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију у ком су на њега апеловали да покаже „максималну одлучност и спремност“ да доноси тешке одлуке, које воде ка напретку у дијалогу Београда и Приштине под окриљем ЕУ, преносе приштински медији.
Реч је о идентичном писму које су двојица државника раније данас послали и председнику Србије Александру Вучићу.
„Недавне тензије су показале да су конструктивни кораци напред хитно потребни, како на практичном, тако и на политичком нивоу. Стога смо задужили наше саветнике за спољну и безбедносну политику, Јенса Плетнера и Емануела Бона, да пруже директну подршку Мирославу Лајчаку у његовим залагањима. Предлажемо да наши саветници, заједно са Лајчаком, посете Косово и Србију, како би истражили могућности да се процес брзо покрене напред“, навели су Шолц и Макрон.
Они су навели да су писмо упутили „у тренутку од пресудног значаја за безбедност на европском континенту и стабилност у региону Западног Балкана“.
„Уверени смо да, у светлу руске агресије над Украјином, морамо да уложимо још снажније напоре, како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност и како би се решили дуготрајни билатерални и регионални спорови. Пуна нормализација односа Косова и Србије је од суштинског значаја за Западни Балкан“, написали су немачки канцелар и француски председник, пренео је Танјуг.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.09.2022
СРБИЈА
Заједничко писмо Шолца и Макрона: Од Вучића траже „тешке одлуке“ о Косову и Метохији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала