Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брнабићева у Косовској Митровици: Доносим поруку председника - увек ћемо бити уз наш народ

© AP Photo / Bojan SlavkovicАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Премијерка Ана Брнабић поручила је данас током посете Косову и Метохији, да ће Србија увек бити уз свој народ на Косову и Метохији.
"Огромно ми је задовољство и велика част што сам на Космету. Желим одавде, са КиМ, да пошаљем јасну поруку, поруку мира стабилности и толеранције и поруку председника Србије Александра Вучића да ћемо увек бити уз наш народ на КиМ", рекла је Брнабић обраћајући се окупљенима у згради Мултимедијалног центра у Косовској Митровици.
Брнабић је истакла да је ово изузетно тежак и комплексан тренутак, али да је задовољна што је, упркос провокацијама, сачуван мир.
"Интереси Србије су мир и стабилност", поручила је Брнабић.
Напоменула је да је држава у протеклих неколико година инвестирала на КиМ више него у последњих 40 година.
"Држава је на услузи својим грађанима и све што смо урадили у централној Србији, желимо да урадимо и помогнемо Србима на КиМ", рекла је Брнабић.
Додала је да је важно што је у Косовској Митровици направљен центар у којем ће деца моћи да уче савремене технологије, јер ће то, уз обезбеђивање мир, обезбедити просперитет на КиМ.
"Да породице овде остану, да овде виде своју будућност, да виде раст плата и пензија. Бићемо уз српски народ и драго ми је што сам овде, у овим тешким околностима", рекла је Брнабић.
Она је поручила да је најважнија тема, што ће, каже, свуда понављати и од које неће одустати - Заједница српских општина.
Указала је да је "црвена линија" за Београд безбедност Срба на КиМ.
"Нећемо дозволити погром и нове ''Олује''. Имамо лидера Александра Вучића, који се изборио за српске личне карте. Тако ћемо се изборити и за таблице, за Заједницу српских општина, и од тога нећемо одустати", рекла је Брнабић.
Захвалила је свим Србима што остају на КиМ.
"Без обзира на све кризе, наћи ћемо новац и наставићемо да улажемо у КиМ. Остајте овде и рачунајте на подршку Владе Србије", рекла је Брнабић.

„Отворени Балкан“отворен и за привремене институције у Приштини

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас приликом посете северном делу Косова и Метохије да је иницијатива "Отворени Балкан" отворена за све, укључујући и привремене институције у Приштини.
"Мислим да је то најбољи начин да идемо ка нормализацији. Сматрам да је квалитет живота за људе најважнији и када сви заједно омогућимо да је тај квалитет бољи, да се отварају радна места, да млади виде неку перспективу, онда можемо да разговарамо и о питањима о којима се не слажемо или имамо у потпуности супротне ставове", казала је Брнабић одговарајући на питања новинара међу којима и да ли је Приштина добродоишла у иницијтиву Отворени Балкан.
Она је изразила задовољство што су на последњем самиту учетвовали и представници Црне Горе и Босне и Херцеговине и да се нада да ће се и те земље ускоро придружити.
"Морамо да инстистирамо и апелујемо на државе чланице ЕУ и саме институције ЕУ да инсистирају на пуној примени Бриселског споразума, зато што су они гарант тог споразума и морамо да видимо што пре успостављање Заједнице српских општина", рекла је Брнабић.
Посетом Косовској Митровици председница Владе Србије Ана Брнабић започела је данас једнодневни боравак на Косову и Метохији. Ово је прва посета Брнабић јужној покрајини од 2017. године.
На административном прелазу Јариње је појачано присуство полиције, из безбедносних разлога, потврђено је Тањугу у полицији Косовске Митровице. Видљиве су полицијске патроле и на улазу у Косовску Митровицу и у самом граду.
Брнабић ће током посете обићи и Звечан и Лепосавић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала