- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Борељ: Европска унија планира да промени одбрамбену стратегију због ситуације у Украјини

© AP Photo / Aris OikonomouШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ  - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Европска унија намерава да промени своју вишегодишњу одбрамбену стратегију „Стратешки компас“ због догађаја у Украјини, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији ЕУ у Прагу.

„Стратешки компас“ ће и даље бити на снази, његова начела морају бити реализована, али смо већ почели да размишљамо о томе како да се адаптирамо на нову ситуацију. Та нова ситуација је одредила наше будуће односе са Русијом и нове геополитичке оријентације у свету. Данас је свет много опаснији него крајем прошле године“, рекао је Борељ.

Према његовим речима, „Стратешки компас“ се развијао, разматрали су га и усаглашавали пре почетка догађаја у Украјини. Он је признао да се у овом документу разматрају различите варијанте развоја догађаја, различите претње, али да догађаји који су данас актуелни нису предвиђени овим документом.
Лидери Европске уније су крајем марта утврдили вишегодишњи програм „Стратешки компас“ који би појачао јачању савеза у сфери одбране и безбедности. У документу се наводи, да би ЕУ требало да има могућност да самостално или заједно са партнерима реагује на насталу кризу. С тим у вези „Стратешки компас“ подразумева формирање европских снага за брзо реаговање, које чини 5.000 људи.
Земље ЕУ, у оквиру нове одбрамбене стратегије, би требало да спроводе заједничке вежбе на мору и копну, да повећавају војну мобилност, учвршћују цивилне и војне мисије у оквиру Опште политике за одбрану и безбедност. Како је појаснио шеф европске мисије није реч о формирању јединствене европске војске.

Шенгенске визе не гарантују улазак Руса у ЕУ

Чињеница да руски туриста има шенгенску визу је предуслов за улазак у ЕУ, али није гаранција да он може да уђе у конкретну земљу, рекао је Борељ.
„Шефови дипломатија ЕУ су се договорили на неформалном састанку у Прагу 30-31. августа да земље ЕУ морају да обезбеде контролу својих граница и свих који улазе у Унију. Односно, визе нису гаранција да руски туриста може да уђе у ту или неку другу земљу. То је прелиминаран услов, али туриста мора на граници да буде преконтролисан и постоји могућност да га не пусте“, појаснио је шеф европске дипломатије.
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2022
РУСИЈА
Постигнут компромис: ЕУ пооштрила визни режим за грађане Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала