- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како смањити потрошњу енергије | Енергија Спутњика

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Предстојећа зима 2022/23. доноси највећу неизвесност по питању хоће ли бити довољно енергената за грејање, али и хоће ли уопште бити електричне енергије, природног гаса па и нафтних деривата за рад фабрика и нормалан свакодневни живот и код нас и у већини европских земаља.
Због астрономских цена енергената већ су почеле демонстрације у многим европским градовима, у Напуљу су ономад грађани протествовали спаљујући рачуне. И, док неке земље, Француска, на пример, најављују казне за нерационлну потрошњу енергије у Србији се најављују повластице за оне потрошаче који успеју а уштеде у односу на прошлогодишњу потрошњу у истом периоду године.
Чини се да је највећи страх међу људима потнцијални мањак струје. Што, заправо, не чуди јер, електрична енергија је нераскидиви део живота човека у 21. веку.
Мада се неки чак и подсмевају препорукама како штедети електричну енергију, па збијају шале о томе да треба поклопити шерпу у којој се кува ручак, да бојлер треба укључивати само ноћу... реалност је да смо бахати у потрошњи не смао струје већ енергије уопште. Србија, чини се, много више од других европских земаља, чему је поприлично допринело и то што се у нашој земљи социјални мир још од 90-их година прошлог века чува јефтиним енергентима – струјом и гасом, пре свега.
Ни привредници у Србији не могу се баш похвалити енергетском ефикасношћу. Углавном троше много више енергије по јединици производа у односу на колеге у другим земљама, што их чини правим расипницима енергије. А то, осим што им умањује конкурентност и поскупљује производњу лоше је и по државу, која сада на све начине покушава да обезбеди довољно енергената.
Држава се последњих месеци много озбиљније бави енергетиком него раније, па је за очекивати да ће убудуће повести много више рачуна о томе како да будемо мање расипни. О томе шта нам је чинити, како да будемо одговорни, према себи пре свега, јер ако потрошену енергију не платимо кроз рачун платићемо кроз порезе – јер држава ће из буџета покривати увоз недостајућих количина струје из домаће производње – у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са стручњаком за енергетику, Жељком Марковићем.
Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика, 5.9.2022.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала