- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Генетско подударање: Да ли сви имамо свог двојника

CC0 / пиксабеј / Двојник
Двојник - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Две неповезане особе које изгледају скоро идентично могле би имати више заједничког него што се пре мислило. Двојник (doppelganger) је особа која изгледа готово једнако као друга особа иако са њом није у крвном сродству.
Таква подударност може бити прилично невероватна, али сада је нова студија открила да људи који личе једни на друге могу да имају заједничке генетске особине и животне стилове.
Како би сазнали више о овом феномену, научници су сарађивали с канадским фотографом Франсоом Брунелом који је провео деценије фотографишући двојнике широм света.
Како би проценили сличност, чланови тима су употребили софтвер за анализу слика и открили да је отприлике половина фотографисаних људи толико слична да се могу сматрати „близанцима“.
Научници су потом спровели анализу ДНК парова и открили да имају много генетских сличности, осим што имају сличне и многе друге карактеристике начина живота.
С обзиром на то колико људи живи на планети, није неразумно очекивати одређено генетско преклапање појединаца, чак и ако је то пука случајност, уверени су научници.
„Будући да људска популација сада броји 7,9 милијарди, све је вероватније да ће се оваква слична понављања догодити“, закључује генетичар Манел Естелер са шпанског „Института за истраживање леукемије Жозеп Карерас“, пренео је портал „Дневно“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала