- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лиз Трас нова премијерка Велике Британије

© AP Photo / Frank AugsteinЛиз Трас
Лиз Трас - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Лиз Трас биће нова премијерка Велике Британије пошто је данас победила у трци за председника владајуће Конзервативне партије.
Трасова, која ће постати премијер када је сутра на пријему у замку Балморал у Шкотској краљица Елизабета Друга позове да састави нову владу, победила је бившег министра финансија Ришија Сунака на унутарпартијском гласању.
Она је освојила 81.326, односно 57,4 одсто гласова, а Сунак 60.399, односно 42,6 одсто гласова торијеваца, пренео је Ројтерс.
Досадашњи британски премијер Борис Џонсон требало би да преда оставку краљици Елизабети Другој, након чега ће она званично именовати новог премијера.
Ове године биће прекршена традиција да нови премијер буде позван на састанак са краљицом у Бакингемску палату у Лондону јер ће га она, како је најављено, због потешкоћа са кретањем примити у замку Балморал, где проводи лета, пренео је Би-Би-Си.
До смене на челу конзервативаца долази након што је Џонсон 7. јула поднео оставку.
Претходно је оставке поднело више од 50 министара и осталих чланова његове владе.
Џонсон је месецима био на удару опозиције, али и представника сопствене партије због начина на који се земља борила против пандемије вируса корона, пораста трошкова живота, а поготово након што су процурели снимци са приватних забава у Даунинг стриту у време када је на снази био карантин због пандемије корона вируса.
Серију оставки чланова владе, међутим, покренуо је скандал заменика шефа посланичког клуба
Конзервативне странке у Доњем дому парламента Криса Пинчера, који је поднео оставку пошто је признао да се напио у једном лондонском приватном клубу, а затим сексуално узнемиравао двојицу мушкараца. Ако нови премијер одлучи да не распише превремене изборе, следећи редовни избори биће одржани најкасније у јануару 2025. године.
Британски премијер Борис Џонсон  - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2022
РУСИЈА
Џонсон против преговора са Русијом: Не можеш да преговараш са медведом који ти једе ногу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала