- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Макрон: Потребно демилитаризовати Запорошку нуклеарку

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаРуски војници у Запорошкој нуклеарној електрани
Руски војници у Запорошкој нуклеарној електрани - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Председник Француске Емануел Макрон позвао је на демилитаризацију територије Запорошке нуклеарне електране, наводи се у саопштењу Јелисејске палате након разговора француског лидера са председником Украјине Владимиром Зеленским.
Током разговора разматрана је ситуација у Запорожској нуклеарки.
„Француски председник је истакао хитну потребу да се осигура безбедност нуклеарне електране, што се може постићи само повлачењем руских снага“, саопштила је администрација француског лидера.
У саопштењу се додаје да је Макрон позвао да се уважи суверенитет Украјине према Запорошкој нуклеарки.
Такође се напомиње да је „Макрон питао Зеленског о његовим војним, хуманитарним и економским потребама“.
Зеленски је раније изјавио да је са француским председником разговарао сат и по. Он је навео да је испричао Макрону о ситуацији на фронту и да је са њим координисао даљу војну помоћ Француске. Саговорници су разменили оцене о резултатима мисије ИАЕА у Запорошкој нуклеарној електрани.
Прошле недеље мисија ИАЕА је на челу са шефом агенције Рафаелом Гросијем стигла је у Нуклеарну електрану Запорожје. Шеф делегације „Росатома“ и запослени у Запорошкој нуклеарки провели су делегацију ИАЕА кроз територију електране и показали делове станице оштећене током гранатирања украјинских трупа. Део делегације ИАЕА напустио је нуклеарку, док ће у њој стално остати два радника ИАЕА.
Током специјалне руске операције, руска војска је преузела контролу над азовским делом Запорошке области и читавом Херсонском облашћу, заузимајући велике градове као што су Херсон, Мелитопољ и Бердјанск, одсецајући Украјину од Азовског мора. У оба региона је формирана нова администрација, емитују се руски телевизијски канали и радио станице, обнављају се трговинске и транспортне везе са Кримом.
Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала