- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Макрон: Удео гаса из Русије на европском тржишту пао на девет одсто

© AP Photo / Ludovic MarinПредседник Француске Емануел Макрон
Председник Француске Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Удео руског гаса на европском тржишту од почетка године смањен је са 50 на девет одсто, изјавио је француски председник Емануел Макрон након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом.
Како је приметио француски лидер на конференцији за новинаре у Паризу, почетком године „25 одсто целокупне европске енергије долазило је од гаса, од чега је 50 одсто гаса из Русије“.
„Сада је тај удео пао на девет одсто“, рекао је Макрон.
Он је истакао да се Европа припремила за сценарио у којем ће зима бити хладна, а испоруке руског гаса обустављене.
„Да бисмо то урадили, мораћемо да смањимо потрошњу електричне енергије за 10 одсто“, додао је француски председник.
Макрон је додао да ће Француска наредних недеља завршити изградњу неопходних комуникација за снабдевање Немачке гасом „како бисмо могли да снабдевамо Немачку гасом у случају да им затреба таква солидарност“.
Француски председник је навео да је Немачкој потребан гас, а Француској струја и да ће европска солидарност играти велику улогу у осигуравању енергетске безбедности у Европи ове зиме.
Према његовим речима, Француска ће подржати постављање горње границе цене за руски гас који се испоручује гасоводом.
„Ако Европска комисија одлучи да постави горњу границу цене за руски гас који се испоручује преко гасовода, Француска ће подржати ову меру“, рекао је Макрон.
Такође је напоменуо да Француска подржава заједничку куповину гаса, што ће Европи омогућити да купује плаво гориво по нижој цени.
Одређивање горње цене гаса у Европској унији разматра се као један од начина за обуздавање цена енергије које обарају рекорд за рекордом. Италија је још пролетос покренула иницијативу за увођење горње границе цене руског гаса. Премијер ове земље, Марио Драги, рекао је крајем августа да ће лидери ЕУ на наредном састанку Европског савета у октобру разговарати о увођењу плафона за цене гаса из Русије.
Као одговор на руску специјалну војну операцију у Украјини, западне земље почеле су да уводе нове антируске санкције. Портпарол Кремља Дмитриј Песков приметио је да су то веома озбиљна ограничења, али се Русија за њих унапред припремала. Са своје стране, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да су стране компаније које одбијају да послују са Русијом то учиниле под огромним притиском, али да ће Русија решити све проблеме са економијом које јој Запад ствара.
ЕУ  Италија - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
СВЕТ
Министар економије Италије: Трошкови за увоз енергената удвостручиће се на 100 милијарди евра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала