Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Писмо без крчмара: Злонамерна тумачења део су западног политичког фолклора

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаОлаф Шолц и Емануел Макрон у Бриселу
Олаф Шолц и Емануел Макрон у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Пратите нас
Ако Француска и Немачка очекују да ће Србија упасти у спремљену замку и процес нормализације односа са Приштином претворити у признање- онда је то рачун без крчмара. Злонамерне инсинуације и тумачења уобичајен су западни политички фолклор. Комбинације могу да праве, али без нас.
Овако циничне захтеве Емануела Макрона и Олафа Шолца, упаковане у неколико редова писма упућеног на адресу председника Србије, коментарише народни посланик Милован Дрецун.
Будући да је, како стоји у писмо, тренутак од пресудног значаја за безбедност на европском континенту, а како би европска перспектива земаља Западног Балкана постала реалност, од председника Србије очекује се спремност на тешке одлуке које, следи објашњење, подразумевају пуну нормализацију односа тзв. Косова и Србије.

Звучи као ултиматум, али они немају реалну моћ

Ни Париз ни Берлин ни Вашингтон не могу да натерају Београд да призна самопроглашену независност Косова, чак ни да инспиришу српске власти да уопште размишљају на ту тему, категоричан је Дрецун. Иако захтеви делују као брутални ултиматум, наш саговорник сматра да им не треба давати већи значај него што реално имају.

„Француска и Немачка као чланице ЕУ имају свој став по питању КиМ који је супротан нашем ставу и нашем поимању статуса наше јужне покрајине. Извесно је да оне овим писмом покушавају да остану на сцени и избегну да буду скрајнуте из читавог процеса нормализације односа Београда и Приштине јер је очигледно да ЕУ преко Мирослава Лајчака нема снагу ауторитета да се наметне као водећи чинилац“.

Следећа би била Република Српска

Под образложењем да настоје да спрече преливање кризе из Украјине на Балкан, Париз и Берлин, указује Дрецун, покушавају да реше свако по њима спорно питање, па би после писма везаног за Косово вероватно уследило оно везано за Дејтонски мировни споразум, БиХ и Републику Српску.
© AP Photo / Visar KryeziuЗастава РС
Застава РС - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Застава РС

Нека престану са закулисним радњама

Истовремено, ни Немачка ни Француска нису ,каже, искористиле свој утицај који имају на Приштину да је натерају да крене путем рационалног политичког понашања како би се избегле кризе и дестабилизације попут неколико ситуација које смо имали на Северу.
„Уместо што Србији сугеришу шта треба да уради мислим да би било боље да ове земље, и неизоставно Велика Британија, престану са закулисним радњама којима се Приштина охрабрује на непопустљивост и изазивање дестабилизације, насиља и инцидената“.

Косово је талац геополитичке игре Запада

О асиметричним намерама најбоље говори писмо упућено Аљбину Куртију са потписима Макрона и Шолца које се у важним нијансама разликује од оног послатот на адресу српског председника. Док се од Србије тражи спремност да доносе тешку одлуку и призна тзв Косово, од Приштине се тражи „да покаже максималну одлучност и спремност да донесе тешку одлуке које воде ка напретку у дијалогу Kосова и Србије који води ЕУ“ при чему се тежина одлуке не односи на одустајање од самопроглашене независности.
© Телеграм Спутњик Србија/Снимак са екранаРучна бомба америчке производње откривена код украјинских снага
Ручна бомба америчке производње откривена код украјинских снага - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Ручна бомба америчке производње откривена код украјинских снага
„Овим писмом јасно је да Запад читав проблем КиМ жели да стави у геополитички оквир сукоба Запада и Русије, и да заправо то питање учини таоцем њихових геополитичких сучељавања са Русијом. То нама не одговара нити ћемо то да прихватимо“.

Није Путин слао јединице на Север

Приштина, подсећа Дрецум од почетка специјалне војне операције у Украјини, покушава да реализује своје интересе и придобије што је могуће већу наклоност Запада некаквим тврдњама о томе да ће Путин преко Србије дестабилизовати Косово.
© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Припадници РОСУ на северу Косова и Метохије

„Није Путин послао јединице на Север да пуцају у голоруки српски народ већ је то урадила Приштина уз подршку западних земаља. Русија пружа снажну подршку поштовању међународног права, Резолуцијама УН, Србима у њиховој одбрани територијалног интегритета и српском народу како би опстао на том простору“.

Подршка илегалним формацијама

Док се Русија залаже за мирно политичко решење косовског проблема, ствари на Западу стоје драматично другачије.
© AP Photo / Visar KryeziuВојска тзв. Косова
Војска тзв. Косова - Sputnik Србија, 1920, 05.09.2022
Војска тзв. Косова

„Водеће западне државе брутално крше међународно право, Резолуцију 1244, стварају илегалну формацију на КиМ која себе назива војском, наоружавају је и припремају за сукобе. Они такође спроводе заједничке војне вежбе на нашој територији, пружају подршку, што отворену што прикривену, једностраним акцијама Приштине којом она дестабилизује ситуације на Северу“, каже Дрецун.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала